GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η βόλτα του Αμερικανού πρέσβη στην Αρχαία Αγορά - ΦΩΤΟ

«Η εμπειρία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει ένα μάθημα για όλους μας. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλ...


«Η εμπειρία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει ένα μάθημα για όλους μας. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας έχουν λειτουργήσει χωρίς διακοπή. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψή του στην Αρχαία Αγορά, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών.
«Για μένα, αυτό δείχνει, τόσο την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, όσο και τη διαχρονική δύναμη της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Αθηναϊκή Στοά, τη «γενέτειρα της δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας την προσφορά της Ελλάδας στα δημοκρατικά ιδεώδη. Ο πρέσβης Πάιατ ξεναγήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς από τον Κέβιν Ντέιλι της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τον ρόλο της αρχαίας Αθηναϊκής Αγοράς, όπου συγκεντρώνονταν οι πολίτες για να ψηφίσουν για πολλά ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του, στο σημείο που έχει βρεθεί μία κάλπη του 4ου ή 5ου αιώνα π.Χ., καθώς και χάλκινα ψηφοδέλτια, ο πρέσβης ανέφερε ότι «η δημοκρατία δεν παλιώνει ποτέ» και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχαία Ελλάδα έδωσε ζωή στα δημοκρατικά ιδεώδη και τις αξίες που συνεχίζουν να επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε σήμερα. Αλλά είναι απίστευτο να επισκέπτεται κανείς το πραγματικό σημείο της πρώτης έκφρασης της δημοκρατίας. Λόγω της κληρονομιάς της δημοκρατίας που άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι πολίτες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, μπορούν, πλέον, να ασκούν το δικαίωμα και το προνόμιο της ψήφου».
«Όπως και στην αρχαία Αθήνα, η ψηφοφορία είναι η ευκαιρία για τους πολίτες σε όλες τις δημοκρατίες να διαμορφώνουν το μέλλον των χωρών τους και να μας οδηγούν όλους προς έναν καλύτερο κόσμο», σημείωσε, τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοκρατίες είναι τέλειες, αλλά ότι η θεραπεία για τις αδυναμίες της δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών- όχι η μικρότερη».
Αφού επεσήμανε ότι «οι δημοκρατικές αξίες αποτελούν το θεμέλιο της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα», έκανε μία αναφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, λέγοντας ότι «η εμπειρία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει ένα μάθημα για όλους μας. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας έχουν λειτουργήσει χωρίς διακοπή. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε. Για μένα, αυτό δείχνει, τόσο την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, αλλά δείχνει, επίσης, τη διαχρονική δύναμη της δημοκρατίας».
«Καθώς ασκούμε το δικαίωμα και προνόμιο της ψήφου ως Αμερικανοί πολίτες, θυμόμαστε ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι μία τεράστια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μία απλή διαδικασία- να ρίξεις ένα χάλκινο ψηφοδέλτιο ή ένα κομμάτι χαρτί σε ένα κουτί- είναι εξαιρετικά σημαντική. Με εμπνέει απίστευτα το να στέκομαι μπροστά από μία από τις αυθεντικές κάλπες, όπου πραγματοποιήθηκαν κάποιες από τις αρχαιότερες εκλογές στον κόσμο», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση