GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές στη Γαλλία

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δ...


Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και για τη σιωπή της Ευρώπης.
Στο Παρίσι, περί τους 2.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπυμπλίκ πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Σατλέ κρατώντας πανώ που έφραφαν «Σταματείστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «Η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή».
Τα δύο μέλη της προεδρίας του HDP ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ μαζί με δέκα ακόμη βουλευτές του κόμματος συνελήθησαν την νύκτα της Παρασεκυής από τις τουρκικές αρχές, ενώ εννέα δημοσιογράφοι και μέλη της διεύθυνσης της εφημερίδας Cumhuriyet που είχαν συλληφθεί προφυλακίσθηκαν.
Εξάλλου, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν πρόσφατα θέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας εκατοντάδες κούρδους μαχητές.
Οργανώσεις της γαλλικής αριστεράς υποστήριξαν τη σημερινή διαδήλωση.
Μεταξύ των ομιλητών, μία εκπρόσωπος της οργάνωσης αλληλεγγύης Γαλλία-Κουρδιστάν, που κάλεσε τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση «να σταματήσουν να είναι συνεργοί του εγκληματικού καθεστώτος του Ερντογάν». Ζήτησε επίσης να αφαιρεθεί το PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Στην πόλη Ρεν, περί τα 800 άτομα διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου και της ένωσης Κουρδικής Φιλίας. Οπως στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν αφισέτες που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» . Στη Μασσαλία, δεκάδες Κούρδοι κατέλαβαν κεντρική λεωφόρο όπου χόρεψαν κουρδικούς χορούς.
«Απέχουμε ελάχιστα από τη γενοκτονία», δήλωσε ο Μπερνάρ Ενέ, εξ ονόματος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τη «διαρκή τρομοκρατία» που υφίσταται ο κουρδικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση