Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

  Τα τρία τελευταία "αγκάθια" για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό


  Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

  Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση των σχετικών σημερινών συναντήσεων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

  Πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση, αλλά για τη συμφωνία η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς παραμένουν τρία τεχνικά ζητήματα προς επίλυση: ο τρόπος υπολογισμού των επιτοκίων, το πώς θα προσαρμόζονται οι εγγυήσεις και το ποιοι φόροι δεν θα κουρεύονται. Ακόμη, θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις, ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο.

  Σχετικά με την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη διαπραγμάτευση παρέπεμψε στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η όλη διαδικασία διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων θα πρέπει να στηριχθεί στην ίση μεταχείριση των πιστωτών, αλλά όχι σε βάρος των δημοσίων εσόδων.

  Σημειώνεται πως οι πληροφορίες φέρουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στον μηχανισμό θα μπορούν να εντάσσονται όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια, για να ενταχθούν θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ενώ κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, είναι η διαπίστωση της βιωσιμότητάς της.

  «Ουσιαστική σύγκλιση» για χρηματοπιστωτικά και δικαιοσύνη

  Ουσιαστική σύγκλιση υπήρξε εξάλλου μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, και Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

  Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τις οποίες οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

  Εργασιακά: Συνάντηση Αχτσιόγλου με τους εργοδοτικούς φορείς

  Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, είχε σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επανέλαβαν τις διατυπωμένες θέσεις τους όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις 19 Ιουλίου του 2016 στην κοινή δήλωση των Κοινωνικών Εταίρων.

  Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του για τη συνάντηση, η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19ης Ιουλίου επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και στις 26 Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

  Στη συμφωνία της Γενεύης οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν τη θέση της ΔΟΕ ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα, ενώ στη συμφωνία του Ζαππείου τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Τα τρία τελευταία "αγκάθια" για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό Rating: 5 Reviewed By: Press- gr