GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναστασιάδης περί παραίτησης Κοτζιά: Εγώ μιλάω με τον Τσίπρα

Τη βούλησή του να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εφόσον η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδείξουν ...


Τη βούλησή του να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εφόσον η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδείξουν ουσιαστική πρόθεση για επίλυση του προβλήματος, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μον Πελερέν, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην παγκυπριακής εμβελείας τηλεοπτική συνέντευξή του.

Μάλιστα αν και ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι «η ευθύνη της αποτυχίας δεν βαρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά» άφησε να εννοηθεί ότι δεν είχε καμία επαφή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Σχολιάζοντας πληροφορίες που περιέγραφαν παρέμβαση του κ. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εγώ συνομιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόησή μας είναι άριστη, όπως άριστη είναι και η συνεννόηση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Συνεπώς δεν γνωρίζω τι ελέχθη και τι δεν ελέχθη. Δεν ακολουθώ τι γράφεται στα παραπολιτικά».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε αρκετές φορές το «άριστο επίπεδο συνεργασίας» του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Οπως επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης, από την ελληνική πλευρά εκφράστηκαν «κάποιες εύλογες ανησυχίες ή αξιώσεις», οι οποίες όμως είχαν ως στόχο να υπάρξει «προοπτική» για επιτυχή ευόδωση των συνομιλιών.

Το θέμα Κοτζιά προέκυψε όταν το απόγευμα της Δευτέρας ένα non paper του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εστάλη σε δημοσιογραφικά και διπλωματικά email την ώρα που Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία επί των κριτηρίων του Εδαφικού πάνω σε χάρτη στο Μον Πελερέν. «…Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας… Η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό απ όλους του κ. Εϊντε συμπεριλαμβανομένου» έγραφε το non paper που δημοσίευσε ο Πολίτης της Κύπρου, ενώ μετά από 2 ώρες το non paper αποσύρθηκε. Επίσης σε κυπριακά μέσα υπήρξαν δημοσιεύματα για το ελληνικό ΥΠΕΞ για πρώτη φορά ανακατεύεται σε αυτό τον βαθμό σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ανατρέποντας το μέχρι τώρα δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών - ο οποίος διαφωνεί κατηγορηματικά με την ιδέα για διατήρηση μιας μορφής εγγυήσεων με ημερομηνία λήξης - εδώ και μήνες ανέλαβε πρωτοβουλία για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων - εν γνώσει του Προέδρου Αναστασιάδη, της κυπριακής κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ - και ετοίμασε σχετικές προτάσεις/σενάρια.

Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στην Αθήνα ακόμα και για ενδεχόμενη παραίτηση ή απειλή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

Κοτζιάς: Γελοιότητες

«Γελοιότητες» χαρακτήρισε τα όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος για να μιλήσει σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη. Τα απέδωσε σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.

«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

1 σχόλιο

  1. ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ συμπαραστεκόμενοι ( τσίπρας και οι συν αυτώ) και άμεσα εμπλεκόμενοι Κύπριοι, θα δεχτούν αυτά που συζητούνται για μια συμφωνία στο Κυπριακό που θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους ( μακρύ και κοντινό χέρι της Άγκυρας)…….

    να έχουν εκ περιτροπής την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και βέτο στην θέληση της πλειοψηφούσης, τώρα Ελληνοκυπριακής πλευράς,…….

    να χειρίζεται πλέον και σε μεγάλο βαθμό η Άγκυρα την Κυπριακή ΑΟΖ, την δυνατότητα να τορπιλίσει η Άγκυρα τις συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου,……..

    να έχουμε την Τουρκία που μέσα από τους Τουρκοκύπριους θα καθορίζει την στάση όλης της Κύπρου απέναντι στην Αίγυπτο που αν θυμάστε την αιματοκύλησε, γιατί δεν μπόρεσε να έχει Πρόεδρο της, τον αρεστό σε αυτήν, που ποτέ δεν θα συμφωνούσε με Ελλάδα και Ελληνοκύπριους για κοιτάσματα και ΑΟΖ….
    Το πρώτο που θα κάνει και μάλλον το έχει ξεκινήσει είναι να διαλύσει τις όποιες συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου…. ΕΚΤΟΣ και εάν η Αίγυπτος αποκτήσει φιλότουρκο πρόεδρο ( ΕΝΝΟΕΙΤΕ ME ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΕΣ ) και επίσης αν οι αγωγοί θα περάσουν μέσα από την Τουρκία, και εκτός και εάν οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή η Τουρκία, θα έχουν ίση ωφέλεια, προς το παρόν, γιατί αργότερα με την ανατροπή του δημογραφικού, θα αλλάξουν τα πράγματα…….

    να μην γίνετε κουβέντα από τους προδότες Τσιπραίους Έλληνες που συμπαρίστανται τάχα μου για το καλό αλλά και από τους Κύπριους για τους εκατό χιλιάδες Τούρκους έποικους από τα βάθη της Ανατολίας που εγκατέστησε με την βία η Άγκυρα στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο για να αλλοιώσει τον πληθυσμό της Κύπρου συνολικά όταν θα έρθει η στιγμή, και που από ότι φαίνεται ήρθε.,……

    να διδάσκετε πλέον η Τουρκική γλώσσα σε όλα τα Κυπριακά σχολεία, …..

    να μείνει ο Θεός ξέρει μέχρι πότε ο Τουρκικός στρατός στην Κύπρο και μέχρι τότε όπως λέει ο σοφός λαός, η το σαμάρι σπάει ή ο γάιδαρος ψοφάει……

    να γίνει η Κύπρος τελικά Τουρκική επαρχία αφού είναι δεδομένο ότι με την υπογεννητικότητα των Ελλήνων κα Ελληνοκυπρίων και την υπεργεννητικότητα των Τούρκων στο νησί σε διάστημα είκοσι είκοσι πέντε ετών ο πλειοψηφών πληθυσμός θα είναι οι Τούρκοι…….

    να έρχονται στην Κύπρο νέοι άποικοι Τούρκοι χωρίς κανένα περιορισμό, όταν δεχτεί η ευρωπαϊκή ένωση την ελεύθερη είσοδο Τούρκων υπηκόων στην Έυρωπαϊκή Ένωση, κοντά είναι, ποιος θα εμποδίσει Τούρκους να εγκαθίστανται στην Κύπρο? Τάχα μου για δουλειές?

    να έχουμε επτά Ελληνοκύπριους και πέντε Τουρκοκύπριους στην Ανώτατη Αρχή, και αν ένας Τουρκοκύπριος από τους πέντε πει όχι σε κάτι που θα προτείνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά είτε έχει την προεδρία είτε δεν την έχει, το προτεινόμενο δεν θα γίνετε δεκτό……..
    Κάποιοι δουλεύουν για την Τουρκία? Κάποιοι είναι γιουσουφάκια?

    Χίλιες φορές διχοτόμηση από την παράδοση στην Τουρκία! Το ακούτε προδότες?

    Και από ό’ τι φαίνεται προδότες έχουμε, πατριώτες δεν έχουμε………

    Μήπως πρέπει να ανοίξει το Γουδί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση