GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Carmina Burana: Οι περίφημες ωδές στον Έρωτα στο Μέγαρο Μουσικής

Μετά την επιτυχία το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει, στις 26 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσι...


Μετά την επιτυχία το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει, στις 26 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα από τα πιο δημοφιλή συμφωνικά-χορωδιακά έργα του 20ού αιώνα, τα «Carmina Burana», υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού, Γιώργου Πέτρου.
Τα «Carmina Burana» του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού, Καρλ Όρφ, γράφτηκαν το 1935 για μεγάλους ορχηστρικούς και χορωδιακούς όγκους και τρεις σολίστ. Από τότε έως σήμερα συναρπάζουν τα ακροατήρια ανά τον κόσμο με το μεγαλείο της σύλληψής τους, τον γήινο και άμεσο χαρακτήρα της μουσικής, τα μεγαλοπρεπή χορωδιακά και τα εντυπωσιακά φωνητικά σόλο.
Το έργο είναι βασισμένο σε μεσαιωνικά ποιήματα του 12ου και 13ου αιώνα, τα οποία γράφτηκαν από μοναχούς και ανακαλύφθηκαν σε πάπυρο το 1803, στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Μπόιερν της Βαυαρίας. Ο Καρλ Ορφ μελοποίησε 24 από αυτά τα ποιήματα, τα οποία μιλούν για τον ρόλο της τύχης στην ανθρώπινη ζωή, για τον ερχομό και τις ομορφιές της άνοιξης, για την τρέλα της κοσμικής διασκέδασης και -με αθυρόστομο συχνά τρόπο- τις χάρες του έρωτα.
Ο Γιώργος Πέτρου λέει σχετικά: «Η μουσική του Ορφ, τόσο άμεση και γοητευτική, με μια αφοπλιστική αφέλεια, που κρύβει όμως μέσα της μια ιδιοφυή σύλληψη, ζωγραφίζει με θαυμάσιο τρόπο εικόνες και συναισθήματα διαχρονικά. Η επιρροή της μοίρας στη ζωή των ανθρώπων, η αγάπη για τη φύση, ο έρωτας, το κρασί και η διασκέδαση, εμπνέουν σήμερα με τον ίδιο τρόπο που ενέπνευσαν τους υποψήφιους μοναχούς του μεσαίωνα να γράψουν τους χαριτωμένους αυτούς στίχους.
Ο Ορφ, με τα Carmina Burana κατορθώνει να αγγίξει τα πιο λεπτά και τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα ταυτόχρονα. Πότε με συμφωνικούς και χορωδιακούς ηχητικούς όγκους που συνεπαίρνουν σαν ωστικό κύμα και πότε με τις λεπτότερες πινελιές ήχου και τα πιο χαϊδευτικά ηχοχρώματα.
Η Καμεράτα, τολμηρή για άλλη μια φορά, ξεκινά ένα νέο ταξίδι στον χρόνο. Από τα βαυαρικά μοναστήρια του μεσαίωνα, στα μαδριγάλια, το γρηγοριανό μέλος και τους ξέφρενους χορούς της αναγέννησης. Από την avant garde του 1930, στην πολυσυλλεκτικοτητα και την βαθιά ιστορική γνώση για το μουσικό παρελθόν που χαρακτηρίζει το μουσικό ύφος της εποχής μας».
Συμμετέχουν η Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), ο Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος) και ο Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος).
Επίσης, συμμετέχουν η χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία Δημήτρης Κτιστάκης), η χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρος Μπερής), η παιδική χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση Καλλιόπη Γερμανού), η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά (διδασκαλία Αντιγόνη Κερετζή) και η παιδική χορωδία του Ωδείου Αταλάντης (διδασκαλία Αντιγόνη Κερετζή).
Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ, 25 ευρώ, 35 ευρώ και 50 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη).
Ειδικές τιμές: 7,50 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση