Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

  Η κόντρα Ευρωπαίων-ΔΝΤ οδηγεί σε αδιέξοδο στο Eurogroup;


  Έντονες αμφιβολίες για το αν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα και για το αν ως τότε θα έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διατυπώνουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται το πρακτορείο MNI.

  Όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες ως προς τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, και ως εκ τούτου δεν πιστεύουν πως θα υπάρξουν αποφάσεις στο επόμενο Eurogroup, παρά την πρόοδο που όπως αναγνωρίζουν έχει γίνει στην Ελλάδα.

  Μάλιστα, οι διαφωνίες των Ευρωπαίων εταίρων με το ΔΝΤ φαίνεται πως είναι τόσο σοβαρές, ώστε, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το MNI, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την κατάστρωση ενός «σχεδίου Β» σε περίπτωση που αποτύχουν να συμφωνήσουν με το Ταμείο.

  Πάντως, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η Αθήνα θα πρέπει να λάβει «πολιτικές αποφάσεις» προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

  Τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ στα εργασιακά

  Τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ διαπιστώνεται, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Μικρότερες, όπως υπογραμμίζουν, είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

  Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

  Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων.

  Ικανοποίηση εκφράζει η Κομισιόν

  Ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, δήλωσε εν τω μεταξύ σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρντ λέγοντας ότι σημειώθηκε "καλή πρόοδος". 

  Η ίδια ανέφερε πως η αναχώρηση των θεσμών σήμερα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ υπογράμμισε πως στόχος παραμένει η επίτευξη "συνολικής συμφωνίας" για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης "σύντομα".

  Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, επανέλαβε ότι αυτή θα γίνει πριν το τέλος του μήνα.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Η κόντρα Ευρωπαίων-ΔΝΤ οδηγεί σε αδιέξοδο στο Eurogroup; Rating: 5 Reviewed By: Press- gr