GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγάλο χτύπημα Europol και FBI σε διεθνή κυκλώματα που ξέπλεναν χρήμα

Αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συμμετείχαν στην τεράστια επιχείρησης καταστολής ξεπλύματος χρημάτων, εντοπίζοντα...


Αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συμμετείχαν στην τεράστια επιχείρησης καταστολής ξεπλύματος χρημάτων, εντοπίζοντας 580 λαθραίους μεταφορείς και κλεμμένα κεφάλαια ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016, με τη συμμετοχή αστυνομικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, του FBI και των Μυστικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Την επιχείρηση υποστήριξαν η Europol, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation-EBF) καθώς και 106 τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικοί φορείς.

Από τους 580 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), που ταυτοποιήθηκαν,- εκ των οποίων 37 στην Ελλάδα - συνελήφθησαν 178 άτομα, ενώ τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο ανέρχονται σε 23.000.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τη Eurojust, η κοινή επιχείρηση είχε στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου όγκου των απατών σε ηλεκτρονικές πληρωμές και μέσω πιστωτικών καρτών σ' όλη την Ευρώπη. 

Η αυξανόμενη κλίμακα των απατών με πιστωτικές κάρτες υπογραμμίσθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν αναλυτές της ασφάλειας στο διαδίκτυο γνωστοποίησαν πως εγκληματίες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά προγράμματα για να πάρουν τα χρήματα από μηχανές μετρητών σε περισσότερες από μια ντουζίνα ευρωπαϊκές χώρες -- επεμβαίνοντας σ' αυτές ώστε να βγάλουν τα μετρητά.

Οι μεταφορείς χρημάτων είναι εξαιρετικά σημαντικοί στις στρατηγικές ξεπλύματος χρημάτων πολλών εγκληματικών δικτύων. Καθώς η πρακτική αυτή κρύβεται συχνά πίσω από κάποια νόμιμη απασχόληση, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι εμπλέκονται σε απάτη για την οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση