GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Xάος" στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Υπάρχει τρόπος να είναι πραγματικά χαώδης μία χορογραφία, δηλαδή να μην επαναλαμβάνει κανένα...


Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Υπάρχει τρόπος να είναι πραγματικά χαώδης μία χορογραφία, δηλαδή να μην επαναλαμβάνει κανένα μοτίβο ή φράση και να ανοίγεται στο άγνωστο; Ερωτήματα όπως αυτά, που έχουν διατυπωθεί και σε παλαιότερα έργα του βραβευμένου Λοράν Σετουάν, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας δουλειάς του, με τίτλο «Khaos». Μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο, η διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έρχεται στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Το «Khaos» είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα, που επιχειρεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της «χαοφοβίας», να ενσωματώσει το χάος και την αστάθεια που επιφέρει και να το κάνει δημιουργικό, δηλαδή απολαυστικό για τους χορευτές και για το κοινό.

Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, η ακουστική σύλληψη του έργου δημιουργεί ασταθείς χώρους «μουσικού χάους» για τους θεατές και τους ερμηνευτές. Η μουσική αφετηρία του πειράματος είναι κομμάτια των J.S. Bach, John Cage και Wolfgang Rihm, συνθετών που έβαλαν στο παιχνίδι της σύνθεσης το άγνωστο και το ανεξέλεγκτο. Μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, ο Λοράν Σετουάν επανατοποθετεί το χάος στον ρόλο της γενεσιουργού δύναμης και μας προτείνει μία εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, που θα μας κάνει να ξαναδούμε στη διασάλευση της τάξης την ευκαιρία να αναδυθούν μπροστά στα μάτια μας νέοι κόσμοι.

Είναι η πρώτη φορά που ο Λ. Σετουάν παρουσιάζει χορογραφικό έργο του στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί δύο έργα σε δική του σκηνοθεσία: Η περφόρμανς «Εγκλεισμός» πάνω σε κείμενα του Χάινερ Μύλλερ, στο πλαίσιο της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης «Heterotopias» (2007) και το θεατρικό έργο «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ, στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου (2010).

Ο Σετουάν γεννήθηκε το 1973 στο Σουαγιό της Γαλλίας, σπούδασε μηχανικός και, αφού πήρε το δίπλωμά του, σπούδασε θέατρο στο πανεπιστήμιο του Παρισιού και σκηνοθεσία στη Hochschule für Musik und Darstellende Kunst (Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών) στη Φρανκφούρτη. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και άρχισε να χορογραφεί το 2006. Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δραματουργία, στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης.

Το 2008 τού απονεμήθηκε το βραβείο RUHR.2010 Wild Card award για τα έργα του «Tanzstück #1: Bildbeschreibung von Heiner Müller» (Κομμάτι χορού #1: Εικόνα περιγραφής του Χάινερ Μύλλερ). Τον ίδιο χρόνο, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τού απένειμε το βραβείο για τους ιδιαίτερα ξεχωριστούς νέους καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση