GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση 2016-17

Παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του βιβλίου μέσα από τις τέχνες της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής, ταξιδεύουν στην Ιθάκ...


Παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του βιβλίου μέσα από τις τέχνες της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής, ταξιδεύουν στην Ιθάκη του Οδυσσέα με «όχημα» τη ζωγραφική, αλλά και δημιουργούν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση αξιοποιώντας την τεχνολογία. Μαθητές εμπνέονται από τον Καβάφη και «παντρεύουν» την ποίηση με την ηλεκτρονική μουσική, ενώ φοιτητές συναντιούνται με καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών από αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια και μελετούν τον Αλεξανδρινό ποιητή. Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τη ζωγραφική και βρίσκουν τρόπους να εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Αυτές και άλλες πολλές ξεχωριστές εμπειρίες υπόσχονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Αμαλίας 56, Αθήνα). Η είσοδος σε όλα τα προγράμματα είναι ελεύθερη.
Βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες θεματικές, που αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ευρηματικές δράσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις από το Αρχείο Καβάφη, αλλά και δυναμικά εργαστήρια στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, συνθέτουν το μωσαϊκό των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για παιδιά, εφήβους, οικογένειες, φοιτητές, ενήλικες, αλλά και για άτομα με αναπηρία.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση καλωσορίζει τους παρευρισκομένους στην Συνέντευξη Τύπου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων 2016-17 του Ιδρύματος Ωνάση

Ειδικότερα στο περιεχόμενο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης στάθηκε η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως τα βιβλία αυτά αποτελούν έργα λογίων και πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι πίστευαν στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης μέσα από την Παιδεία. «Έχει, μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι χάρη στην υποστήριξη εκείνων που έχουν αναγνωριστεί πλέον ως εθνικοί ευεργέτες υπήρξε έντονη εκδοτική δραστηριότητα τόσο το 18ο  όσο και τον 19ο αιώνα. Τα βιβλία αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν λόγο περί ελευθερίας, δείχνοντας ως μόνο δρόμο προς την απόκτηση της εθνικής ταυτότητας την ίδια την Παιδεία. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όπου η έννοια της εθνικής συνείδησης αποτελεί συχνά αντικείμενο καπηλείας, αλλά και στοιχείο σύνδεσης με τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αξίζει να τονίζουμε ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός δεν αποτελούν μόνο οχήματα εθνικής ταυτότητας, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Και αυτή είναι μια από τις δικές μας σταθερές αρχές στο Ίδρυμα Ωνάση», κατέληξε η κα Παναγιωτάκου.
Από τη μεριά της η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης & των Ψηφιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση Βίκυ Γεροντοπούλου, αναφερόμενη στον στόχο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόνισε: «Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης επιδιώκουν τη γόνιμη επαφή παιδιών και ενηλίκων με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από δημιουργικές αναγνώσεις, αλλά και με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών. Παράλληλα, αναδεικνύουν τη σημασία και το περιεχόμενο σπάνιων τεκμηρίων που θησαυρίζονται στις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση και φιλοδοξούν να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει το πλούσιο αυτό πολιτιστικό απόθεμα, δίνοντας ζωή στο ίδιο το βιβλίο ως μέσο διακίνησης ιδεών αλλά και ως έργο τέχνης».


Η Βίκυ Γεροντοπούλου, Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης & Ψηφιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα φιλοξενηθούν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Ο project manager του Αρχείου Καβάφη Θοδωρής Χιώτης δίνοντας το στίγμα για τις φετινές εκπαιδευτικές δράσεις επεσήμανε: «Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη αποσκοπούν στη διάδοση του έργου του Κ.Π. Καβάφη μέσα από σειρά προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, σε φοιτητές, ερευνητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη είναι σχεδιασμένες με σκοπό την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος, όχι μόνο των νεότερων γενιών αλλά και των μη μυημένων στο καβαφικό έργο, την προώθηση και υποστήριξη της καινοτόμου έρευνας, τη δημιουργική εμπλοκή με το καβαφικό έργο, την αξιοποίηση των νέων μέσων και τεχνών». Τις εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη παρουσίασε μαζί με τον Θοδωρή Χιώτη και η Assistant Project Manager του Αρχείου Καβάφη, Μαριάννα Χριστοφή, η οποία μεταξύ άλλων περιέγραψε τις λεπτομέρειες του καινοτόμου συνδυασμού διαλέξεων και ερευνητικών σεμιναρίων με τίτλο «International  Cavafy Summer School», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017.

Ο Θοδωρής Χιώτης, Project Manager Αρχείου Καβάφη παρουσιάζει τις φετινές εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου, μαζί με τη Μαριάννα Χριστοφή, Assistant Project Manager του Αρχείου Καβάφη.

Τέλος, στα δύο πολύ γνωστά εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» και «Έλα κι εσύ ζωγραφίζω μουσική», που ξεκινούν το ταξίδι τους για ακόμη μια χρονιά σε Αθήνα και περιφέρεια, αναφέρθηκε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Χριστίνα Παναγιωτάκου: «Και τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος Ωνάση έχουν κοινό στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη μουσική και τα εικαστικά. Ο ρυθμός, οι μελωδικές γραμμές, τα εικαστικά υλικά και οι μελοποιημένες κοινωνικές ιστορίες λειτουργούν ως συστατικά για μια σειρά από δομημένες μουσικές και εικαστικές δραστηριότητες-παιχνίδια. Μέσα από τα παιχνίδια αυτά, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές, επικοινωνιακές δεξιότητες, λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας και γίνονται πρωταγωνιστές των πράξεών τους. Οι γονείς, από τη δική τους πλευρά, βλέπουν τη δυναμική που κρύβουν τα παιδιά τους και τους δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να παίξουν μαζί τους, να τα επιβραβεύσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο μουσική και ζωγραφιές, δίχως το άγχος της επίδοσης και της απόδοσης».


Οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Αργύρη Πανταζάρας

Ευχαριστούμε θερμά τους ηθοποιούς Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Αργύρη Πανταζάρα, οι οποίοι στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ανέγνωσαν αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» και την «Ελληνική Νομαρχία» αντίστοιχα, σε ένα απρόσμενο και ανατρεπτικό ταίριασμα των δύο κειμένων, αναδεικνύοντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο δύο από τα κορυφαία έργα, της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και των ελληνικών γραμμάτων γενικότερα.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016-17
Εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης:
  1. Εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες
  2. Διαλέξεις για ενήλικες
  3. Εκπαιδευτικές Ημερίδες
  4. Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις 
Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη:
  1. Δράσεις εντός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης
(διαλέξεις, performance lectures, ερευνητικά σεμινάρια)
  1. Δράσεις εκτός Ωνασείου Βιβλιοθήκης – Ο Καβάφης πάει Σχολείο
  2. International Cavafy Summer School
Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής:
  1. Πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό»
  2. Πρόγραμμα «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!»
Το πλήρες ημερολόγιο με τις περιγραφές των εκπαιδευτικών δράσεων 2016-17, του Ιδρύματος Ωνάση μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.onassis.org, ενώ προβλέπεται ενημέρωση του κοινού με newsletter, κατόπιν σχετικής εγγραφής. Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο education@onassis.org ή 210 3713000 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.00-17.00).
Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση 
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.  Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν - και παραμένει - η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Ίδρυμα Ωνάση και Παιδεία 
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Από το 1978 έως σήμερα, έχουν δοθεί από το Ίδρυμα Ωνάση περίπου 7000 υποτροφίες συνολικά. Κάθε χρόνο χορηγεί περισσότερες από 200 υποτροφίες σε Έλληνες, για σπουδές σε διάφορους κλάδους, σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και σε ξένους, για διδακτορική διατριβή και έρευνα στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση το αντικείμενο των σπουδών τους να αφορά στον ελληνικό πολιτισμό.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Ίδρυμα Ωνάση χορηγεί παιδαγωγικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών, αλλά και αστικών υποβαθμισμένων συνοικιών και στα πολιτιστικά κέντρα της ομογένειας με οικονομικά προβλήματα, από την Αστυπάλαια και την Σταυρούπολη Ξάνθης μέχρι την Ελευσίνα και το Καματερό. Επίσης, το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών να αριστεύσουν στο εξωτερικό, το 2015 και το 2016 ανέλαβε τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε επιστημονικές Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες.
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί Ελληνικά Πανεπιστήμια για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, την ενίσχυση βιβλιοθηκών και πανεπιστημιακών εκδόσεων, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και υποστηρικτικού υλικού.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Ωνάση ενισχύει ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών. Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί το Ίδρυμα, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το Ίδρυμα υποστηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές. Η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος καλύπτει τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής φιλολογίας, λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Το Ίδρυμα έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση