GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θρίλερ με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ: Πρέπει να πάρετε νέα μέτρα 4,5 δισ.

Σε ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία αναδεικνύεται η δεύτερη αξιολόγηση για την ελληνική κυβέρνηση. Μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου...


Σε ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία αναδεικνύεται η δεύτερη αξιολόγηση για την ελληνική κυβέρνηση. Μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η κατάσταση μοιάζει να μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια με αβέβαιη κατάληξη.

Η απαίτηση των ευρωπαίων δανειστών να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία και το Ταμείο, παρότι δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, περιπλέκει πολύ τα πράγματα.

Την ίδια στιγμή ακόμη και μεταξύ τους το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν βρει ένα επίπεδο συμφωνίας για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, καθώς και το εάν απαιτούνται νέα μέτρα για το 2018.

Το Ταμείο επιμένει ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα επιτύχει υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Και για να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να λάβει μέτρα 4,5 δισ ευρώ.

Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι με νέες παρεμβάσεις της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ (720 εκατ. ευρώ) θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι οι ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν για το 2018 ένα κενό της τάξης των 700 εκ. ευρώ επειδή δεν αποδέχονται από τώρα την ανασκόπηση των δαπανών που πρόκειται να ολοκληρώσει μέχρι και τα μέσα του 2017 το υπουργείο οικονομικών.

Τόνισε όμως ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί με εξοικονομήσεις από διάφορους τομείς χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα. Παραδέχθηκε όμως ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ αλλάζει τα πράγματα.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ψάχνει με τους ευρωπαίους τη «χρυσή τομή», καθώς με το ΔΝΤ δεν υπάρχει επαφή.

Τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κοινή ήταν η πεποίθηση, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι η απόφαση όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ήταν μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς.

Ταυτοχρόνως όμως, το Πολιτικό Συμβούλιο διεμήνυσε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχονται νέα μέτρα, και δεν αποδέχονται παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για την επόμενη δεκαετία.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, την οποία χαρακτήρισε «επιτυχία», ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν θα αποδεχτεί νέα μέτρα».

«Δεν αποδεχόμαστε επίσης παράλογες απαιτήσεις για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για δέκα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τους θεσμούς».

Όμως παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά το πρόβλημα των νέων μέτρων είναι υπαρκτό και το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να το αντιμετωπίσει άμεσα αφού μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα για ένα τρίτο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση