GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διάτρητη η ασφάλεια στην ΕΕ: Ο τρομοκράτης του Βερολίνου γύριζε την Ευρώπη

Ένα και πλέον χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις με εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι, και μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων σ...


Ένα και πλέον χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις με εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι, και μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων σε άλλες χώρες στο κέντρο της Ευρώπης, η ασφάλεια στην ΕΕ αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από διάτρητη: ο Άνις Άμρι, ο τρομοκράτης του Βερολίνου που σκότωσε 12 ανθρώπους στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, φαίνεται πως πρόλαβε να γυρίσει τη μισή Ευρώπη προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην Ιταλία. Να σημειωθεί πως οι Ιταλοί αστυνομικοί, όταν έριξαν στον Άμρι, τον σκότωσαν τυχαία αφού δεν ήξεραν ακόμη για ποιον επρόκειτο.

Όπως επιβεβαιώνει η είδηση που μετέδωσε το γαλλικό LCI, ο Άμρι πέρασε με αυτοκίνητο από την Ολλανδία, προτού εισέλθει στη Γαλλία και από εκεί στην Ιταλία. Άγνωστο παραμένει ακόμη αν κατάφερε να περάσει και από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιτρομοκρατικής έρευνας, δύο ημέρες μετά την επίθεση με το φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ο 24χρονος Τυνήσιος «ταξίδεψε τη νύχτα της 21ης προς 22α Δεκεμβρίου με αυτοκίνητο από τον οδικό σταθμό Ναϊμέχεν», μια πόλη της Ολλανδίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, και σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το Άμστερνταμ, «έως τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν-Παρτ-Ντιέ».

Τον Άμρι κατέγραψαν κάμερες βιντεοεπιτήρησης στις 22 Δεκεμβρίου στον Λιόν-Παρ-Ντιέ. Μετά πήρε το τρένο για το Σαμπερί και τέλος για το Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, όπου σκοτώθηκε τη νύχτα της 22ας προς 23η Δεκεμβρίου στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων ημερών.

Τα εισιτήρια του τρένου για τη διαδρομή Λιόν-Σαμπερί-Μιλάνο μέσω Τορίνου, που πληρώθηκαν με μετρητά, βρέθηκαν πάνω του.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί κυρίως πώς έφυγε από τη γερμανική πρωτεύουσα μετά το μακελειό για να μεταβεί στην Ολλανδία. Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Άμρι έκανε όλες αυτές τις διαδρομές, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλης της Ευρώπης ήδη χτένιζαν κάθε πιθανό σημείο αναζητώντας τον.

Την ευθύνη για την επίθεση του Άμρι ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι γερμανικές αρχές είναι σχεδόν βέβαιες ότι ο 24χρονος τρομοκράτης είχε συνεργούς. Τρεις άνθρωποι που πρόσκεινται στον φερόμενο ως δράστη, μεταξύ των οποίων ο ανιψιός του, ανακρίθηκαν το Σάββατο στην Τυνησία. Προτεραιότητα των Γερμανών ανακριτών είναι να μάθουν αν υπάρχει δίκτυο υποστήριξης που συνέβαλε στην προετοιμασία της επίθεσης με το φορτηγό.

Στο μεταξύ, γερμανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ένας Τυνήσιος 40 ετών, ο οποίος φέρεται ότι ήταν σε επαφή με τον Άνις Άμρι, συνελήφθη σήμερα στο Βερολίνο.

«Ο εκλιπών Άνις Άμρι είχε αποθηκεύσει στο κινητό τηλέφωνό του τον αριθμό αυτού του Τυνήσιου πολίτη ηλικίας 40 ετών. Οι έρευνες μας επιτρέπουν να σκεφθούμε ότι μπορεί να συνδέεται με την επίθεση», ανέφερε η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι επιφορτισμένη με θέματα διερεύνησης τρομοκρατίας, σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση