GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναστασιάδης: Παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, το οποίο απηύθυνε απόψ...


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, το οποίο απηύθυνε απόψε από τηλεοράσεως, τόνισε ότι «όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βγαίνουμε πιο δυνατοί από την οικονομική κρίση, που μας έφερε πριν από τρία σχεδόν χρόνια στο χείλος της ολικής καταστροφής».

Στο μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματος ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για μόνιμη και βιώσιμη λύση, που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα. Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, είπε, έχουμε κατοχυρώσει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, του συνόλου των πολιτών της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

1.  O κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό.

2.  Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, άσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου ο ίδιος επιθυμεί.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, διασφαλίστηκε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, ενώ εισήχθησαν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες, που είναι το πιο σημαντικό ή εξίσου σημαντικό, και που αποτρέπουν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου στο μέλλον από έξωθεν παρεμβάσεις. Είναι ως αποτέλεσμα της ίδιας διαπραγμάτευσης, «που ουδείς πλέον αμφισβητεί πως η υπό μετεξέλιξη χώρα θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, τα οποία συνιστούν τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά μίας υγιούς ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στο διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι παρά «τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δεν αποτελεί πρόθεσή του η δημιουργία κλίματος υπέρμετρης ευφορίας». Εξήγησε ότι παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών αρχών της λύσης του Κυπριακού και σημείωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, τον Γενάρη στη Γενεύη.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι μεταβαίνει στη Γενεύη με απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, με όλη την καλή διάθεση και με θετικό πνεύμα για μια δημιουργική διαπραγμάτευση, έχοντας κατά νου ως πρώτιστο τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του λαού. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως τυχόν εμμονή σε παρωχημένες ιδέες που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας, το πιθανότερο είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε λύση, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα και για τις δύο κοινότητες», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση