GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποθέωση για την... Ωραία μου κυρία

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ. Πρώτος σου είχα αποκαλύψει πως ο Αλέξανδρος Ρήγας έκλεισε με τις Θεατρικές Σκηνές μια υπερ...


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ.
Πρώτος σου είχα αποκαλύψει πως ο Αλέξανδρος Ρήγας έκλεισε με τις Θεατρικές Σκηνές μια υπερπαραγωγή που υποσχόταν να μας κλέψει, πρώτος... πρόδιδα το δυνατό παζλ που έφτιαχνε για το έργο του Σω «Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία» και έχοντας πάρει μια... πρόγευση από την εξαιρετική μετάφραση που έκανε ο ίδιος, σε ενημέρωνα ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό μας περίμενε στο θέατρο Pantheon.
Ομολογώ όμως ότι ούτε και εγώ είχα ακριβή αίσθηση του τι... μαγείρευε με πάθος και μεράκι εδώ και πολλούς μήνες ο Ρήγας.
Χθες το βράδυ, που έγινε η πρεμιέρα της πολυπρόσωπης και πολυδάπανης παραγωγής εντυπωσιάστηκα από όσα απόλαυσα για τρεις περίπου ώρες - ένα υπερθέαμα υψηλών αξιώσεων από αυτά που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη χώρα μας. Οι άσσοι πολλοί, δυνατοί, αλλά και ζηλευτοί!
ΕΥΤΥΧΕΙ στο ανέβασμά του στο θέατρο Pantheon το έξοχο έργο του Μπέρναρ Σω “Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία”! Η υπέροχη κομεντί, το θαυμάσιο ρομάντζο με χιούμορ και συναίσθημα που εστιάζει στην προσπάθεια ενός διανοούμενου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Λονδίνο του 1912 να μεταμορφώσει μια άξεστη ανθοπώλισσα από το Κόβεντ Γκάρντεν σε μια κυρία της υψηλής κοινωνίας, δουλεύτηκε με πάθος από τον Ρήγα.
Φώτισε με δεινότητα την ιστορία του καθηγητή Ουίλιαμ Χίγκινς που βάζει στοίχημα ότι μπορεί να μετατρέψει ένα λαϊκό, αμόρφωτο κορίτσι, την Ελίζα Ντούλιτλ, σε πραγματική αριστοκράτισσα έτσι που κανείς να μην καταλάβει την καταγωγή της...
Η εκπαίδευση της Ελίζας αρχίζει φυσικά με πολλά προβλήματα και αναποδιές μιας και δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να φτιάξεις έναν καινούργιο άνθρωπο μέσα σε έξι μήνες. Σε αυτήν την "κωμική" διαδικασία της μεταμόρφωσης επιστρατεύονται και άλλοι, όπως ο φίλος του καθηγητή Χίγκινς, η μητέρα του και πολλοί ακόμα. Όλα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ο αλαζονικός, αλλά και σνομπ καθηγητής Χίγκινς αρχίζει να ερωτεύεται το δημιούργημά του. Αγάπησε πολύ το έργο αυτό ο Ρήγας και στην εύρυθμη, ατμοσφαιρική, υψηλής αισθητικής παράστασή του το “απογειώνει”.
ΚΕΝΤΑ στην τρυφερή αυτή κομεντί εποχής "που ξεχειλίζει από χιούμορ, συναίσθημα, τρυφερότητα, αλλά και καυστικά σχόλια του συγγραφέα για την αστική τάξη της εποχής του,ο Ρήγας. Έχει κερδίσει πολλές “νίκες” στα χρόνια που κάνει θέατρο, αυτή όμως είναι αναμφισβήτητα η πιο άρτια, η πιο δυνατή, η πιο πλήρης που κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά και κατάθεση ψυχής.
Πολύτιμος αρωγός του ο Μανόλης Παντελιδάκης -έξοχοι οι διάφοροι και διαφορετικοί σκηνικοί χώροι που έφτιαξε και… έκλεψαν την παράσταση. Βροχή και ταξί, επαύλεις και πλατείες-δεν χόρταινε το μάτι μας να απολαμβάνουμε τις υπέροχες δημιουργίες του.
Συγκλονιστικά είναι τα κοστούμια που έφτιαξε με έμπνευση ο Απόλλων Παπαθεοχάρης –από τα κουρέλια των φτωχών, μέχρι τις υπέρλαμπρες τουαλέτες των κυριών.
Μεγάλο ατού της δουλειάς, οι καίριοι φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα και πολύ εύστοχη η μουσική επιμέλεια που έκαναν ο Ρήγας με τον Ησαΐα Ματιάμπα - με πολλές εκπλήξεις!
ΟΣΟ για την διανομή; Η Δήμητρα Ματσούκα “γίνεται” με οίστρο η Ελίζα του Μπέρναρντ Σω          και εντυπωσιάζει στην μεταμόρφωσή της από την φτωχή και άξεστη λουλουδού, στην... Ωραία μου κυρία. Σπαρταριστή στις σκηνές εκμάθησης του “ρόλου” της αριστοκράτισσας, εκθαμβωτική στη μεταμόρφωσή της σε κύκνο, εξαιρετική στις “εκρήξεις” της και έξοχη στις δραματικές νότες. Η πληρέστερη δουλειά της στο θέατρο.
Οφείλει πολλά στον Ρήγα που την “έλυσε” και ανέδειξε τις διάφορες και διαφορετικές πτυχές του ταλέντου της.
Ο έμπειρος και άξιος Κώστας Κόκλας έφτιαξε έναν ζηλευτό Χίγκινς. Με κύρος, συνέπεια, μέτρο κι ακρίβεια “έγινε” ο στριφνός, αλαζόνας καθηγητής που ερωτεύεται το δημιούργημά του. Μα είναι… κόντρα ρόλος, βιάστηκαν να πουν πολλοί πριν τον δουν. Μα είναι Ηθοποιός που ξέρει να “μεταμορφώνεται” σε οτιδήποτε του ζητείται, έχω να απαντήσω αν και την καλύτερη απάντηση την δίνει από σκηνής σε μια από τις ωριμότερες ερμηνευτικά θεατρικές επιδόσεις του.
ΤΟΝ χειμαρρώδη Παύλο Χαϊκάλη δεν χορταίνει κανείς να τον απολαμβάνει κανείς να παίζει την κωμωδία στα δάκτυλά του. Μέγας μάστορας του είδους-και όχι μόνο-καταφέρνει να… κλέψει στιγμές στιγμές την παράσταση με την δεινότητά του. Εξαίρετος!
Απολαυστικότατος πλάι του ο επίσης εμπειρότατος Αντώνης Καφετζόπουλος. Ευθύβολος και κυνικό και καιροσκόπο πατέρα της Ελίζας, αρέσει πολύ. Βρήκα θαυμάσια την Χριστίνα Θεοδωροπούλου, καίριο τον Ορέστη Τζιόβα, ξεκαρδιστικό τον Περικλή Αλμπάνη και αμεσότατο τον Ησαία Ματιάμπα -τι υπέροχη φωνή, συνεπέστατο τον Ιάσωνα Παπαματθαίου και ευθύβολους τους Γαλήνη Τσεβά, Θωμά Παλιούρα.
Μεγάλος άσσος της παράστασης η κυρία Μπέτυ Λιβανού: η επιτομή της κομψότητας, της φινέτσας, της σκηνικής γοητείας, του μέτρου, του ταλέντου.
ΠΛΑΙ τους θαυμάσιες επιδόσεις έχουν οι Γιώργος Μπανταδάκης, Δημήτρης Γαλάνης, Γιούλη Αγγελή, Κωνσταντίνος Φασίλης, Έλενα Μεντζέλου, Ελευθερία Παρασκευά, Γιώργος Γκολφινόπουλος, Κωνσταντίνα Λουλούδη, Δημήτρης Τσιώκος.
Σπεύσατε στο θέατρο Pantheon να απολαύσετε την ζηλευτή υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών και θα περάσετε εξαιρετικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση