GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο απαράβατος όρος που θέτει στους εταίρους ο Τσίπρας για συμβιβασμό

Σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, με ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος Ε...


Σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, με ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μετά την συνάντηση χθες με την Μέρκελ, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο συμβιβασμού που θα αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους (με εκατέρωθεν δηλαδή, υποχωρήσεις) είναι η ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα επιδιώκει την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Υπό έναν όρο, όμως, που η κυβέρνηση δεν συζητά καν: Ό,τι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Βερολίνο,  τα μέτρα που αξιώνει το Ταμείο είναι «πολιτικά αδιανόητα, κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά παράλογα». Για να προσθέσει η ίδια πηγή, «από εκεί και πέρα συζητάμε το συμβιβασμό». Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, όσες πιέσεις και αν της ασκηθούν. 

Στο γενικότερο ζήτημα και σύμφωνα πάντα με την ελληνική θεώρηση, «η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση, δεν θα πρέπει στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να θέλει να προσθέσει, με τεχνητό τρόπο μάλιστα, την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Συνεπώς, «η καγκελάριος δεν έχει λόγο να καθυστερεί την αξιολόγηση», εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Με την Ευρώπη να διανύει μια γενικότερη φάση αποσταθεροποίησης (προσφυγικό, θέματα ασφάλειας, οικονομικά ζητήματα) σε μια εκλογική μάλιστα, χρονιά (το 2017) για τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου μας, το εύλογο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, κατά τρόπο τεχνητό μάλιστα, εκτιμούν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση