GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εισπρακτικές εταιρίες αναγκάστηκαν να αποζημιώσουν δανειολήπτες

Δύο δανειολήπτες κατάφεραν και πήραν αποζημίωση η οποία έφτανε και τα 6.000 ευρώ από εισπρακτικές εταιρίες, μετά από δικαστική απόφασ...


Δύο δανειολήπτες κατάφεραν και πήραν αποζημίωση η οποία έφτανε και τα 6.000 ευρώ από εισπρακτικές εταιρίες, μετά από δικαστική απόφαση για αθέμιτες πρακτικές των εν λόγω εταιριών.

Ειδικότερα, με αποφάσεις του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών κρίνεται παράνομο οι εισπρακτικές εταιρίες να τηλεφωνούν σε δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια και στους κατόχους πιστωτικών καρτών, εάν οι τράπεζες δεν έχουν προηγουμένως γραπτώς ενημερώσει ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρία κι αν οι τελευταίες δεν έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.

Είναι φανερό οι δύο αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για διεκδίκηση αποζημίωσης από εταιρίες που κατέχουν προσωπικά στοιχεία και δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές εν όψει και των διαδικασιών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η πρώτη απόφαση αφορούσε δανειολήπτη ο οποίος όταν ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις πληρωμής της πιστωτικής του κάρτας δεχόταν καθημερινά τηλεφωνήματα από εισπρακτική εταιρία στην οποία η τράπεζα είχε διαβιβάσει τα προσωπικά δυσμενή οικονομικά στοιχεία του. Το δικαστήριο αναφέρει ότι «ο όρος που περιλαμβάνεται στην έντυπη τυποποιημένη αίτηση χορήγησης δανείου ή πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του δεν σημαίνει ότι παρέχει στην τράπεζα τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση». Τελικά του επιδικάστηκε αποζημίωση 5.870 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Στη δεύτερη περίπτωση, η δανειολήπτρια, η οποία αντιμετώπιζε και σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν καθυστέρησε κάποιες δόσεις στο καταναλωτικό της δάνειο άρχισε να δέχεται «βροχή» τηλεφωνημάτων από εισπρακτική εταιρία. Η τράπεζα χωρίς ενημέρωση και χωρίς τη συναίνεσή της μεταβίβασε τα δεδομένα της στην εισπρακτική εταιρία. Αποτέλεσμα ήταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών να επιδικάσει στη δανειολήπτρια 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση