GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΙΑΤΙ βιάζεται για εκλογές ο Ρέντσι...

Ο ΡΕΝΤΖΙ - ΑΛΦΑΝΟ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ !!! ''Ακόμη δεν έχει φύγει καλά-καλά, καθώς η παραίτησή του μετά την συντριπτ...

Ο ΡΕΝΤΖΙ - ΑΛΦΑΝΟ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ !!!

''Ακόμη δεν έχει φύγει καλά-καλά, καθώς η παραίτησή του μετά την συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα έχει "παγώσει" από τον πρόεδρο της χώρας... Αλλά ο Ματέο Ρέντσι ήδη σχεδιάζει την επιστροφή του στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, και έχει δηλώσει την επιθυμία του για εκλογές τον Φεβρουάριο, παρά την ταπεινωτική ήττα του στις κάλπες πριν από λίγες μέρες.

Η επιστροφή στο Παλάτσο Τσίγκι μετά την επίσημη παραίτησή του τη Δευτέρα - η οποία έχει προσωρινά παγώσει από τον Σέρτζιο Ματαρέλα έως ότου η γερουσία περάσει τον προϋπολογισμό, ίσως και την Τετάρτη - αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ρέντσι. Αλλά προφανώς πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει το κεντροαριστερό κόμμα του από το να χάσει περισσότερο έδαφος από τους λαϊκιστικές και τις εξτρεμιστικές δυνάμεις.

Η επιθυμία του Ρέντσι για πρόωρες εκλογές αναφέρθηκε σε πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη και υπογραμμίζεται από τις παρατηρήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, έναν κεντροδεξιό συνεργάτη του συνασπισμού. "Προβλέπω ότι θα υπάρχει η βούληση να πάει σε εκλογές τον Φεβρουάριο" δήλωσε ο Αλφάνο στην "Corriere della Sera", προσθέτοντας ότι είχε συζητήσει το θέμα με τον Ρέντσι.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, η δήλωση ωστόσο ανέφερε ότι ο Ρέντσι διαβλέπει ότι είναι πιθανό να νικήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λίγκα του Βορρά, παρότι το 60% των Ιταλών απέρριψε τον πρωθυπουργό στο δημοψήφισμα με την υψηλή προσέλευση σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές. "Είναι ένα στοίχημα και το διακύβευμα είναι ότι το 60% που καταψήφισε τον Ρέντσι είναι χωρισμένο μεταξύ του Γκρίλο και του Μπερλουσκόνι, της Λίγκας του Βορρά", δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι, αναλυτής της Teneo Intelligence.

Στο σχέδιο που φαίνεται να ευνοεί ο Ρέντσι, ο ίδιος θα παραιτηθεί μόλις περάσει ο προϋπολογισμός και ένας νέος πρωθυπουργός από το Δημοκρατικό Κόμμα του - όπως ο υπουργός οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν- θα αναλάβει και θα επιβλέψει το πέρασμα ενός νέου εκλογικού νόμου. Αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί από νέες εκλογές. Ένας σημαντικός παράγοντας στον υπολογισμό του Ρέντσι είναι ότι θέλει να αποφύγει τις δύσκολες εσωκομματικές πιέσεις για να εγκαταλείψει τον ρόλο του ως επικεφαλής του PD.

Οι πρόωρες εκλογές θα σημαίνουν κατά πάσα πιθανότητα ότι ο Ρέντσι μπορεί να παρακάμψει τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος και να προχωρήσει κατευθείαν στις προκριματικές, τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει, επειδή εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της βάσης του κόμματος, αν όχι όλων των ηγετών του. Ο Πίκολι πρόσθεσε: "Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αν δεν πάει σε εκλογές σύντομα, το Δημοκρατικό Κόμμα θα χάσει ακόμη περισσότερο έδαφος. Η οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα και μπορεί ακόμη και να λάβει κάποιες πολιτικά μη δημοφιλείς αποφάσεις για τις τράπεζες".

Ενώ ο Ρέντσι αναμφίβολα κατατροπώθηκε την Κυριακή, έχοντας κερδίσει την υποστήριξη μόλις του 40% των ψηφοφόρων για τις προτεινόμενες αλλαγές του στο σύνταγμα της Ιταλίας, ένας κορυφαίος αξιωματούχος στον εσωτερικό κύκλο του, ο Λούκα Λότι, έγραψε ότι το PD είχε κερδίσει δύο προηγούμενες εκλογές με την υποστήριξη του 40%. Σύμφωνα με το στοίχημα, ο Ρέντσι και οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι η σημαντική άνοδος των λαϊκιστών και των εξτρεμιστικών δυνάμεων, τόσο στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit όσο και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεν θα κερδίσει και τους ιταλούς ψηφοφόρους, παρότι η Ιταλία πλήττεται από υψηλή ανεργία, μια υποτονική οικονομία, μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με η σταθερότητα των τραπεζών της και το ισχυρό συναίσθημα κατά των μεταναστών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Υπάρχουν, επίσης, παράγοντες που είναι πέρα από τον έλεγχο του Ρέντσι που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τους υπολογισμούς και το επιθυμητό χρονοδιάγραμμά του για εκλογές. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τον εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση Ρέντσι πέρασε τη νομοθεσία του περασμένου έτους, η οποία άλλαξε το παραδοσιακά αναλογικό σύστημα της κυβέρνησης της Ιταλίας σε ένα στο οποίο ο νικητής των εκλογών κερδίζει αυτόματα την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Αλλά ο νόμος έχει κριθεί ανεφάρμοστος, αφού η κυβέρνηση έχασε το δημοψήφισμα. Πριν μπορέσει να προχωρήσει και να αλλάξει τη νομοθεσία - μια ενδεχομένως μακρά διαπραγμάτευση- το κοινοβούλιο πρέπει να περιμένει να ακούσει από το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας, το οποίο μελετά το θέμα, ποια σημεία πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι σαφές πότε θα εκδοθεί η ετυμηγορία.

Ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, αναλυτής της Policy Sonar στη Ρώμη, δήλωσε ότι ο χειρότερος εφιάλτης του Ρέντσι θα είναι να παραμείνουν "στριμωγμένος" ως πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του PD. Σε αυτόν τον στείρο ρόλο, λέει ο Γκαλιέτι, ο Ρέντσι θα εξακολουθούσε να είναι υπόλογος στους ψηφοφόρους για οποιαδήποτε πιθανά θέματα θα μπορούσαν να προκύψουν, καταστρέφοντας τις προοπτικές του να κερδίσει κάποιες μελλοντικές εκλογές. "Θέλει να κάνει εκλογές γρήγορα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να τις κάνει τόσο γρήγορα, και το πιθανότερο είναι τον Μάιο ή τον Ιούνιο" είπε ο αναλυτής.

Άλλοι προβλέπουν ότι οι εκλογές θα ήταν εφικτές τον Απρίλιο. Αφήνοντας παράμερα τα εσωτερικά του κόμματος, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι κατά πόσον η κεντροαριστερή κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει και ενδεχομένως να αυξήσει το ποσοστό του 40%, ή αν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή η Λίγκα του Βορρά θα μπορούσε να τη νικήσει. Μόλις ο εκλογικός νόμος αλλάξει πάλι και επιστρέψει στο αναλογικό σύστημα, οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει θα πρέπει πιθανώς να σχηματίσει μια συμμαχία, αλλά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει ως αρχή ότι δεν θα συμμετέχει σε κανέναν συνασπισμό.

Είναι δυνατόν, υποστηρίζει ο Γκαλιέτι, αυτή η στάση να αλλάξει. Ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα ενείχε τον κίνδυνο να αποξενώσει τους υποστηρικτές της αριστεράς που υποστηρίζουν πλέον το αντισυστημικό κόμμα, θα μπορούσε να σχηματίσει έναν συνασπισμό με την ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά και να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο''.

Πηγή: theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση