GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αρχίζουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος...

Πράσινο φως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και κόκκινο σε συμφωνία σε ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση έβαλε το Eur...

Πράσινο φως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και κόκκινο σε συμφωνία σε ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση έβαλε το Eurogroup στέλνοντας ξανά τους θεσμούς στην Αθήνα για νέες απευθείας επαφές.
“Αποφασίσαμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν αργότερα και θα εφαρμοστούν μετά τα μέσα του 2018. Σε ότι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση χρειάζεται περισσότερη δουλειά και για αυτό αποφασίσαμε οι θεσμοί να βρεθούν ξανά στην Αθήνα, τις επόμενες μέρες” τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ
Ο Γάλλος επίτροπος  Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε την απόφαση για συνέχιση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε σε γενικές γραμμές τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αφορούν:
1. Την επιμήκυνση του συνόλου των 173 δισ. από όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια από κάθε πηγή (GLF EFSF ESM) στα 32,5 χρόνια από 28 χρόνια που είναι σήμερα. Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμανσης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια.
2. Την κατάργηση από το 2017 της επιβάρυνσης του 2% στο επιτόκιο δανείων ύψους 10,2 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF) για την επαναγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δισ. ευρώ από το δάνειο που έδωσε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δισ. ευρώ. Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο ( άνω το 3% ) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους . O στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της δραστικής ανταλλαγής μέρους των ομολόγων συνολικού ύψους 42,7 του EFSF με το υψηλό επιτόκιο που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες με άλλα σταθερού επιτοκίου που θα εκδώσει για τον λόγο αυτόν ο ESM . Το κόστος της ανταλλαγής θα αφορά την Ελλάδα ώστε να μην επιβαρυνθούν όλοι οι δανειστές. Τα νέα αυτά ομόλογα θα διακρατούνται από τις τράπεζες για διάρκεια όχι μεγαλύτερη από ένα μήνα και θα είναι συμβατά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Η επαναγορά αυτών των ομολόγων εκτιμάται ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση στην χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών αφού ούτως ενώ ένα μέρος των ομολόγων του EFSF έχει ήδη αγοραστεί από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα ρευστότητα.
3 Την χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να μειωθεί στο διηνεκές ο επιτοκιακός κίνδυνος για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια θα αναληφθεί η δέσμευση για την ενεργοποίηση ανταλλαγών επιτοκίου όταν και όποτε είναι απαραίτητο ώστε η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια για τα δάνεια ύψους 171 δισ. ευρώ που έχει πάρει από τον ESM και το προκάτοχο σχήμα του τον EFSF.

Τα μέτρα αυτά που επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μόλις έχουμε τεχνική και πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος γεγονός που σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει στις αρχές του 2017.

2 σχόλια

  1. Παυλόπουλος: « Θα τον… σκότωνα αν σηκωνόμουν!»

    «Δεν σηκώθηκα από την καρέκλα μου όταν ο Κασιδιάρης επιτέθηκε με μπουνιές στην Λιάνα Κανέλλη, γιατί δεν μπορώ να ελέγξω τη δύναμή μου και φοβήθηκα πως, αν σηκωνόμουν όρθιος, θα τον… σκότωνα».
    Μάθατε τι έγινε με τον άλλον στην Κυψέλη. Ακόμη …κουτσαίνει και μόλις ακούσει ότι πηγαίνω στην πλατεία ..εξαφανίζεται !
    Θυμάστε τις φωτιές στην Ηλεία; Τις έσβησα με ένα… υγρό φύσημα. Ούτε χορτάρι δεν ξαναφύτρωσε !!
    Γι αυτό το σκέπτομαι πολύ πριν σηκώσω το… μαξιλάρι μου….
    Με αυτή την δήλωση ο Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε στους επικριτές του, που είπαν πως δεν σηκώθηκε να υπερασπιστεί τις δύο γυναίκες!
    Προκόπη σιγά μη σκίσεις κανένα καλσόν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε παιδιά εκεί στα Βρυξέλλας πολύ ΛΑΣΚΑ μας έχετε αφήσει βάλετε μας ΜΕΤΡΑ πολλά ΜΕΤΡΑ να γουστάρουμε..γιατί μας αφήνετε ΛΆΣΚΑ ;;;;

    Βεβαία εσείς θα βάζετε ΜΕΤΡΆ και εμείς θα σας γράφομε στα ΑΡΧΊΔΙΑ ΜΑΣ...Προσέξετε τι θα γίνει η σύνταξη δεν φτάνει για ΔΕΗ--ΕΝΟΊΚΙΟ Η ΕΝΦΙΑ--ΝΕΡΌ--ΤΗΛΕΦΩΝΏ--ΦΑΓΗΤΌ ...ΘΑ ΠΆΜΕ ΌΛΟΙ ΝΑ ΤΡΌΜΕ ΣΤΑ ΣΥΣΣΊΤΙΑ ΘΑ ΚΟΙΜΌΜΑΣΤΕ ΣΤΗΣ ΔΩΜΕΣ ΤΟΝ ΜΚΟ ΘΑ ΠΕΡΝΟΎΜΕ ΦΆΡΜΑΚΑ ΑΠΌ ΤΟ ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΤΟΥ ΣΚΑΙ, ΘΑ ΚΛΈΒΟΥΜΕ ΡΕΎΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΌ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΏΝΟΥΜΕ ΤΊΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΠΑΡΆΛΙΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΨΟΦΆΝΕ ΓΙΑ ΣΠΈΡΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση