GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζεντιλόνι: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για το νέο Ιταλό πρωθυπουργό

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντ...


Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.
Ο 62χρονος νέος πρωθυπουργός είναι σημαντικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
«Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα αποτελέσουν τη βάση της δουλειάς μου για να καθορίσω τη σύνθεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, η οποία διήρκεσε περίπου πενήντα λεπτά.
Ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσει να διευκολύνει το έργο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, για τον γρήγορο καθορισμό του εκλογικού νόμου» και πως «από τις διαβουλεύσεις προέκυψε η βούληση του Ματέο Ρέντσι να μην δεχθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνοντας συνοχή με τα όσα είχε δηλώσει κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος».
Ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεδομένης της αρνητικής στάσης των μεγαλύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ως προς την παροχή στήριξης στη νέα κυβέρνηση», με αίσθημα ευθύνης θα κινηθεί «εντός του χώρου της μέχρι τώρα κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Σε σχέση με τις κύριες προτεραιότητες, τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «γνωρίζει πως πρέπει να δοθεί στη χώρα άμεσα νέα κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, ώστε να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες και να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς προτεραιότητες, αρχίζοντας, όμως, από την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών».
Είναι πιθανόν η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης να παρουσιαστεί στον Ιταλό πρόεδρο, το αργότερο, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Η αντιπολίτευση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, στις πρώτες αντιδράσεις της, κρίνει αρνητικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζεντιλόνι και ζητά, και πάλι, άμεση προκήρυξη εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση