GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βερολίνο: Πρόσφυγας που δεν πήρε άσυλο ο τρομοκράτης με το φορτηγό

Πρόσφυγας από την Τυνησία, που κατέθεσε αίτημα για άσυλο αλλά απορρίφθηκε, είναι σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ο τρομοκράτης με το ...


Πρόσφυγας από την Τυνησία, που κατέθεσε αίτημα για άσυλο αλλά απορρίφθηκε, είναι σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ο τρομοκράτης με το φορτηγό που χτύπησε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τη Δευτέρα.

Ο Anis A., γεννημένος στο Ταταουίν της Τυνησίας, το 1992, είναι ο ύποπτος που καταζητείται για την τρομοκρατική επίθεση, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Σχεδόν 48 ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, εξακολουθεί να αγνοείται.

Η Αντιτρομοκρατική βρήκε κάτω από το κάθισμα του φορτηγού ένα έγγραφο που οδήγησε στην ταυτοποίηση του υπόπτου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ο Τυνήσιος έφτασε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015, μέσω Ιταλίας, μαζί με μια ομάδα προσφύγων.

Όταν το αίτημά του για άσυλο απορρίφθηκε, εκείνος πέταξε όλα του τα χαρτιά κι έτσι ήταν αδύνατη η απέλασή του. Έκτοτε εξαφανίστηκε και φέρεται να κινείται στη Γερμανία χρησιμοποιώντας διαφορετικά ψευδώνυμα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του υπόπτου σε όλη τη ζώνη Σένγκεν.

Από το Νοέμβριο πάντως, η γερμανική Αντιτρομοκρατική τον έχει στη μαύρη λίστα των υπόπτων για τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο, λόγω των ψευδωνύμων που χρησιμοποιεί δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν. Τα ίχνη του χάνονται τον περασμένο Φεβρουάριο από το Βερολίνο και η μόνη πληροφορία που είχαν οι αρχές ήταν ότι πήγε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ο Τυνήσιος είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012 και φέρεται να είχε αναχωρήσει για την Γερμανία το 2015. Ο καταζητούμενος είναι είκοσι τεσσάρων ετών και έχει χρησιμοποιήσει, έως τώρα, τέσσερα με πέντε πλαστά ονοματεπώνυμα. Την είδηση της παραμονής του στην Ιταλία, τα περασμένα χρόνια, επιβεβαιώνει και η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore.

Η πλέον αιματηρή επίθεση στο Βερολίνο μετά την πτώση του τείχους

Η επίθεση με το φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Κουρφούστερνταμ είναι η πλέον αιματηρή επίθεση στο Βερολίνο και ολόκληρη τη Γερμανία, μετά την πτώση του τείχους και την επανένωση των δυο Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής).

Τα χαρακτηριστικά της επίθεσης ταυτίζονται με εκείνα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια τον Ιούλιο, από έναν επίσης Τυνήσιο τρομοκράτη που με φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος σκοτώνοντας 86 ανθρώπους.

Σχέσεις με δίκτυο εξτρεμιστών ισλαμιστών

Ο ύποπτος είχε διασυνδέσεις με δίκτυο εξτρεμιστών ισλαμιστών. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Τυνήσιος ήταν σε επαφή με το δίκτυο ενός εξέχοντα ιδεολόγου του ισλαμισμού γνωστού ως Αμπού Ουαλάα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση. Η ανάληψη ευθύνης έγινε στο φιλοτζιχαντιστικό πρακτορείο Amaq. Εκεί αναφέρεται ότι ο οδηγός του φορτηγού ήταν μαχητής του Χαλιφάτου. Πραγματοποίησε την επίθεση ως ανταπόκριση στο κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις απέναντι σε υπηκόους των χωρών του συνασπισμού, που μάχεται κατά της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

Χτενίζουν τα κέντρα προσφύγων

Η γερμανική αστυνομία κάνει έρευνες σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Γερμανία, όπου ο Τυνήσιος που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο, πιστεύεται πως διέμενε. Η Rheinische Post έγραψε ότι το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων βρίσκεται στην πόλη Έμεριχ, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Κολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση