GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συναντήσεις των διαπραγματευτών για το Κυπριακό

Οι διαπραγματευτές για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αρχίζουν σήμερα τις συναντήσεις τους να επιτευχθεί περαιτέρω ...


Οι διαπραγματευτές για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αρχίζουν σήμερα τις συναντήσεις τους να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα έως τις 9 Ιανουαρίου, όταν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στη Γενεύη.
Για αυτήν την εβδομάδα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή τους, ενώ ο κ. Ακιντζί θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σημειώνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Έιντε θα έχει σήμερα συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα επιστρέψει στη Λευκωσία. Την Τετάρτη, θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη το Εθνικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η φόρμουλα που διαμορφώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορά τη Μόρφου, επιχειρεί να απαντήσει στις τουρκοκυπριακές «ανησυχίες» για τη μη μετακίνηση πληθυσμών.
Να μην μετακινηθεί, δηλαδή, ο σημερινός πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα να επιστρέψουν και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση προβλέπει ότι εάν οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες.
Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα μπουν προφανώς στην κατηγορία όσων θα αποζημιωθούν. Εάν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να επιστρέψουν και δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην το πράξουν από τη στιγμή που θα είναι η περιοχή υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, στους σημερινούς χρήστες θα κτιστούν σπίτια στην ίδια περιοχή.
Όσοι από αυτούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στη Μόρφου και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, θα έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα.
Το θέμα της Μόρφου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
Το κεφάλαιο Μόρφου, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, θα συζητηθεί με τη μορφή «πάρε-δώσε» με την εκ περιτροπής προεδρία να είναι το αντάλλαγμα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση