GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί δεν υπάρχει βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στο Βερολίνο

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη Σε όλες τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, λίγα 24ωρα μετά το εκάστοτε χτύπημα, δινόταν στη...


Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Σε όλες τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, λίγα 24ωρα μετά το εκάστοτε χτύπημα, δινόταν στην δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο του υπόπτου από το σημείο πριν και μετά την επίθεση, από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος  γύρω από την περιοχή. Αυτό όμως δεν συνέβη (μέχρι τώρα τουλάχιστον) από την επίθεση με φορτηγό τη Δευτέρα το βράδυ στην καρδιά του Βερολίνου. 

«Θα γνωρίζαμε πολύ περισσότερα για τον δράστη, αν είχαμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε κάμερες» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. Γιατί όμως δεν υπάρχει υλικό; Γιατί απαγορεύονται οι κάμερες ασφαλείας στους δημόσιους χώρους – πλατείες, δρόμοι, στάδια κτλ - με εξαίρεση τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις δημόσιες συγκοινωνίες. 

Η άρνηση των Γερμανών να τοποθετήσουν κάμερες οφείλεται σε μια « σπασμωδική» αντίδραση  ενάντια στον τυραννικό έλεγχο του πληθυσμού αρχικά από τους Ναζί και στη συνέχεια από την Στάζι, στη Ανατολική Γερμανία πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνο.

Όπως εξήγησε ένας γερμανός δημοσιογράφος στη Daily Mail: «Τότε, το κράτος γνώριζε τα πάντα για σένα. Ως αποτέλεσμα, o κόσμος φοβάται τώρα να μην ζήσει το ίδιο». 

Μάλιστα, η ίδια η Μέρκελ, στην προεκλογική της εκστρατεία ήταν υπερ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και φέτος πέρασε ένα νόμο που απαγορεύει τα συστήματα παρακολούθησης στα γραφεία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Μόλις, τον περασμένο Ιούνιο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου προσπάθησε να αλλάξει την τοπική νομοθεσία για την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης όπου τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι υψηλότερο, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής πλατείας Alexanderplatz, αλλά εμποδίστηκε από τους τοπικούς πολιτικούς.

Η σχεδόν πλήρης απαγόρευση CCTV σε δημόσιους χώρους, σημαίνει ότι η γερμανική αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν κανένα "ζωντανό" υλικό από την επίθεση στην Χριστουγενιάτικη άγορά, ούτε του υπόπτου που ψάχνουν, του 24χρονου Τυνήσιου Ανίς Αμρι, ο οποίος λέγεται ότι έφυγε πεζός από την πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση