GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η λιτότητα είναι εις βάρος της Ευρώπης

«Eμείς οι Έλληνες, παρά τις θυσίες δεν μπορούμε να δούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης... αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχανε την ίδια την τ...


«Eμείς οι Έλληνες, παρά τις θυσίες δεν μπορούμε να δούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης... αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχανε την ίδια την ταυτότητά της χωρίς την Ελλάδα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον διεθνή, γαλλόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό TV5.Ευρώπη, Τουρκία, Κύπρος και μεταναστευτικό, ήταν τα βασικά θέματα γύρω από τα οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε καταρχάς ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης: «Η Ευρώπη προχωρά και παρά το Brexit η Ευρώπη θα είναι μελλοντικά πιο ελκυστική».
Σχετικά με το δόγμα λιτότητας που συνεχίζει να υπερισχύει στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η φωνή της οποίας δεν εισακούγεται, ο Πρόεδρος απάντησε :
«Θα πρέπει να δώσουμε μάχη, έτσι είναι η Ευρώπη, θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη μέχρι τέλους. Εμείς οι Έλληνες κάνουμε αυτό που πρέπει για να παραμείνουμε στην Ευρώπη και να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρεί τις αρχικές ρίζες της (...) αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη βασισμένη στον άνθρωπο και στην αλληλεγγύη» υπογράμμισε.
Σχετικά με την πολιτική λιτότητας, παρά την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τις σοβαρές παρενέργειες, όπως η έκρηξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η επικίνδυνη εξασθένιση του κοινωνικού κράτους.
Ενός κοινωνικού κράτους που η Ελλάδα θα φροντίσει να μη θιγεί περισσότερο, απ' ό,τι έχει έως τα τώρα υποστεί, στο πλαίσιο των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος:
«Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η πολιτική λιτότητας είναι εις βάρος της ίδιας της Ευρώπης στο σύνολό της».
Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι τελικά η ΕΕ έχει ανάγκη να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει το δικό της Νομισματικό Ταμείο. Υπενθύμισε παράλληλα τα λάθη του ΔΝΤ, στα αρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή σχετικά με την αναμενόμενη ανάπτυξη.
Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι αυτό που περιμένει η Ελλάδα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων, ελπίζοντας ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Τόνισε παράλληλα ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στην αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τη διαφύλαξη των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
«Εμείς οι Έλληνες έχουμε χρεωθεί ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να προστατεύσουμε τα σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι».
Σε ερώτημα των δημοσιογράφων εάν η Ελλάδα ανησυχεί για πιθανή προσπάθεια προσάρτησης από την Τουρκία, ορισμένων νήσων του Αιγαίου, ύστερα από τις δηλώσεις Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης ο κ. Παυλόπουλος απάντησε :
«Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να γίνει κατανοητό από τους πάντες, ότι είναι αδύνατο να αμφισβητήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν είναι ελληνική υπόθεση, τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» τόνισε.
Σε άλλο ερώτημα για το εάν το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για αποφυγή κάθε ρήξης στο Αιγαίο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Θέλω να έχω εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ, σε άλλες όμως περιπτώσεις έχουμε δει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση. Για μένα η πραγματική εγγύηση είναι η Ευρώπη, όπως άλλωστε όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Ολάντ στην Κύπρο, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα και για τη λύση του κυπριακού. Για αυτό σας λέω ότι για μας η πιο μεγάλη και η πιο αποτελεσματική εγγύηση είναι η Ευρώπη» υπογράμμισε.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Δηλαδή τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ιδίως, δε, οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του Κυπριακού εδάφους.
Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το μεταναστευτικό και εάν η Ελλάδα νιώθει να έχει αφεθεί μόνη, ο κ. Παυλόπουλος αναγνώρισε ότι πράγματι «υπήρξαν πολλές στιγμές που νιώθαμε μόνοι».
Αναγνώρισε παράλληλα το «κουράγιο» και την «αλληλεγγύη» της Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι θα μπορούσε μελλοντικά να καταντήσει η Ελλάδα «νεκρή ζώνη αποδοχής» (Zone tampon) των μεταναστών, τους οποίους δεν δέχονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι από τον Μάρτιο και την επάνοδο το σύστημα του Δουβλίνου για τη Μετανάστευση, οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή του. Τούτο θα μεταφρασθεί με την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, με βάση τη συμφωνία του 2008 για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.
Σχετικά με την Συριακή κρίση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικές» τις συζητήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Μόσχα, εξήγησε ότι σύμφωνα με την Ελλάδα, εφ' όσον η Ευρώπη δεν έκανε το χρέος της ευθύς εξ' αρχής, η προσπάθεια (λύσης της κρίσης) θα πρέπει να γίνει από κοινού Ρωσίας και Αμερικής. Χωρίς το τέλος του πολέμου στην Συρία δεν θα υπάρχει λύση στο πρόβλημα των προσφύγων» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση