GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απόλυτο αλαλούμ για τα μπλοκάκια λίγο πριν το νέο ασφαλιστικό

Λίγες μόλις μέρες πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει για εκατο...


Λίγες μόλις μέρες πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με μπλοκάκι
Στο countdown, με λιγότερο από 15 μέρες να απομένουν για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό και απόλυτο αλαλούμ επικρατεί για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με μπλοκάκια. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, σαρωτικά θα είναι τα νέα βάρη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο μπλοκάκι κόβουν και χιλιάδες μισθωτοί, που οι εργοδότες τους, τους ασφαλίζουν στον ΟΑΕΕ. Για τους τελευταίους μέχρι τώρα ίσχυε διαφορετικό φορολογικό καθεστώς. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
H κυβέρνηση «υποσχέθηκε» ότι πολύ σύντομα θα μάθουμε τι θα ισχύσει με το νέο ασφαλιστικό αφού θα σταλούν οι εγκύκλιο εφαρμογής του νέου νόμου. Το σύντομα όμως δεν προσδιορίστηκε.
Ενόψει της οικονομικής λαίλαπας πάντως, κάθε μέρα χιλιάδες μπλοκάκια κλείνουν στις εφορίες και τον ΟΑΕΕ.
Οι μεγάλοι χαμένοι πάντως φαίνεται ότι θα είναι όσοι έχουν υπαλληλική σχέση, εξαρτημένης εργασίας, αλλά παράλληλα διατηρούν μπλοκ παροχής υπηρεσιών για κάποιο εξτρά εισόδημα που έχουν ανάγκη. Η κατηγορία που πλήττεται περισσότερο από όλες είναι όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν είχαν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ εφόσον είχαν ένσημα από σταθερή ασφάλιση, με 25 ημέρες τον μήνα στο ΙΚΑ σαν μισθωτοί.
Τώρα όμως, με το νέο ασφαλιστικό, οι κρατήσεις θα είναι διπλές, αφού οι ασφαλισμένοι ως μισθωτοί θα έχουν 16% ασφαλιστικές εισφορές επί των αποδοχών, ενώ με το μπλοκάκι θα πληρώνουν και 26,95% επί της αμοιβής τους.
Τι ισχύει μέχρι σήμερα 
Άγνωστο παραμένει και πώς θα καταβάλλουν εισφορές όσοι έχουν εισόδημα από μπλοκάκι σε 1 ή 2 εργοδότες. Σύμφωνα με το τι είναι μέχρι τώρα γνωστό, αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα πληρώνει εισφορές μισθωτών δηλαδή 12,72% για σύνταξη, υγεία κι επικουρική ασφάλιση. Το υπόλοιπο ποσοστό εισφορών θα το καταβάλλει ο εργοδότης, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμη με ποιο τρόπο θα γίνεται η καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες.
Πάντως αν το μπλοκάκι είναι σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν εργοδότη, ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει διπλή εισφορά και το κόστος θα μοιράζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Αν υπάρχουν δύο εργοδότες ο επιμερισμός του κόστους καθίσταται ενδεχομένως πρακτικά αδύνατος γιατί θα πρέπει ο μισθωτός να αποδείξει ότι έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με δύο εργοδότες ταυτόχρονα.
Αν οι εργοδότες είναι πάνω από 3, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ελεύθερου επαγγελματία, δηλαδή 26,95% για σύνταξη και υγεία για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση