GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρόδα στο Σύνταγμα: Όλοι πλέον απαιτούν να φύγει

Όλοι φαίνονται πλέον να ζητούν την απομάκρυνση της τεράστιας ρόδας που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Το όλο εγχείρημα κατέληξε σε φ...


Όλοι φαίνονται πλέον να ζητούν την απομάκρυνση της τεράστιας ρόδας που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Το όλο εγχείρημα κατέληξε σε φιάσκο, αφού η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δικαιοδοσίας της, ζήτησε από το δήμο Αθηναίων να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσης απομάκρυνσης της κατασκευής από το χώρο της πλατείας Συντάγματος.
Ειδικότερα, μετά τις πρόσφατες αναφορές σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αλλά και σχετικής καταγγελίας που περιήλθε στο γραφείο της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη εγκατάστασης και λειτουργίας «ρόδας παρατήρησης» σε παραχωρηθείσα έκταση της πλατείας Συντάγματος, το γραφείο της Γ.Ε.Δ.Δ. προέβη σε καταρχήν έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την υπόθεση, από τα αρμόδια όργανα του δήμου Αθηναίων.
Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν πληρούντο οι απαιτούμενοι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας της πανοραμικής ρόδας, προκειμένου να διασφαλίζονται χρήστες και διερχόμενοι της πλατείας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δικαιοδοσίας της, ζήτησε από το δήμο Αθηναίων να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσης απομάκρυνσης της κατασκευής από το χώρο της πλατείας Συντάγματος ενόψει και των επικείμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων, προς διασφάλιση των πολιτών/επισκεπτών της πλατείας και παράλληλα θα διενεργήσει σχετικό έλεγχο ως προς τη διαπίστωση τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών εμπλεκομένων ενημερώνοντας ακολούθως την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Και ο δήμος απαιτεί την απομάκρυνση

Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Αθηναίων έκανε γνωστό ότι, ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία. Ο δήμος ζήτησε την άμεση αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής.

Εισαγγελική έρευνα για τη ρόδα του Συντάγματος

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η … ακίνητη ρόδα που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης  με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εταιρίας αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που καθιστούν επισφαλή την χρήση της ρόδας.
Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διερευνηθεί  εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, αφού η ρόδα φέρεται να στήθηκε χωρίς να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρία.

Απάντηση Καμίνη για τον τροχό που δε γυρίζει

Στις φήμες για  ξήλωμα της ρόδας στην πλατεία Συντάγματος, απάντησε αρνητικά ο Δήμαρχος της Αθήνας. Πάντως, το βράδυ της Τρίτης , λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την Αττική αφαιρέθηκαν τα βαγόνια.
Ο πρώτος έλεγχος από την εταιρεία πιστοποιήσεων TUV την Παρασκευή πριν τα Χριστούγεννα κατέληξε σε παρατηρήσεις που πρέπει να διορθωθούν. Χθες, κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της TUV δεν βρήκαν τους τεχνικούς που αναζήτησαν για να λάβουν απαντήσεις. Ταυτόχρονα, μαίνεται ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για την εγκατάσταση
Η ρόδα παρατήρησης που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος θα λειτουργήσει αλλά «χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε», απαντούν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων, στην κριτική που εκφράζεται σχετικά με την «ακίνητη» ρόδα. Καθησυχάζουν μάλιστα, τους πολίτες ότι «οι μέρες για δωρεάν χρήση της ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο».
Όπως αναφέρουν, ο δήμος είναι ταυτόχρονα σε δύο θέσεις, από τη μία πλευρά θα ήθελε η ρόδα να λειτουργεί ήδη, από την άλλη, ως ελεγκτικός μηχανισμός που πρέπει να αδειοδοτήσει τη συγκεκριμένη ρόδα, «δεν θα αφήσει να γίνει αυτό, αν δεν τηρούνται μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη νόμιμη λειτουργία της. Δηλαδή, δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση απ’ οπουδήποτε» ξεκαθαρίζουν.
Η απόφαση για την τοποθέτηση της ρόδας ελήφθη αρχικά από το δήμο Αθηναίων με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς η χρήση της θα ήταν δωρεάν για την περίοδο των γιορτών». Οι συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη, αναφερόμενοι στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, επαναλαμβάνουν ότι «όπως ισχύει διεθνώς, αυτές οι κατασκευές πρώτα στήνονται και μετά αξιολογούνται. Αυτή η κατασκευή ελέγχεται από έναν διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, τον TUV, ο οποίος πράγματι την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων, της οποίας προεδρεύει ο δήμος Αθηναίων, αλλά συμμετέχουν υπουργεία, η πυροσβεστική, η αστυνομία και άλλοι φορείς. Η έκθεση είχε όμως, πράγματα που ήταν σε εκκρεμότητα και δεν επέτρεπε στην επιτροπή να δώσει το πράσινο φως ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η ρόδα».
Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία της εταιρείας που έφερε τη ρόδα, απαντούν ότι «εκπροσωπεί μια μεγάλη πολυεθνική, της οποίας βασική δουλειά είναι οι ρόδες. Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της και αμφισβήτησης. Η εταιρεία από τη στιγμή που έφερε τη ρόδα εδώ, έπρεπε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, κινήσεις ρουτίνας, για τη συγκεκριμένη κατασκευή. Αποδείχθηκε όμως, ότι δεν είναι ρουτίνας, οι ελληνικές υπηρεσίες ήθελαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, μια μεγάλη κατασκευή, έχει τοποθετηθεί σε ένα σημείο όπου το έδαφος έχει κλίση, είμαστε μια χώρα με σεισμικότητα, έχουμε ισχυρούς ανέμους». Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, τα βαγόνια έχουν ήδη αφαιρεθεί από χθες το βράδυ, λόγω των ανέμων ενώ, όπως ενημερώθηκαν στις προδιαγραφές της ρόδας, περιλαμβάνεται η αφαίρεση του πάνω μέρους της, αν η ένταση των ανέμων ξεπεράσει τα 8 μποφόρ.
Οι αργίες των γιορτών έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση από την πλευρά της εταιρείας να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που χρειάζονται και όπως ενημερώθηκε ο δήμος «ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα». «Υπάρχει το κόστος της γκρίνιας αλλά μπροστά στην ασφάλεια, δεν είναι κάτι που το αξιολογούμε ως πρώτο. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε όταν ανέβει πάνω ο πολίτης με το παιδάκι του να είναι απολύτως βέβαιος και σίγουρος ότι ανεβαίνει σε μια ασφαλή κατασκευή» υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του δημάρχου .
Όταν περάσει η περίοδος δωρεάν χρήσης της ρόδας, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η ρόδα θα ξεστηθεί και θα υπάρξει διαγωνισμός για το ποιος θα διαχειριστεί τη ρόδα αυτή ή άλλη. Προβλέπεται η λειτουργία της ρόδας παρατήρησης για δύο μήνες, με κανονική μίσθωση και εισιτήριο, που επιδίωξη του δήμου είναι να μην υπερβαίνει η τιμή του τα 4 με 5 ευρώ.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υψηλό κόστος του εορτασμού της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων, οι συνεργάτες του δημάρχου, απαντούν: «Το συνολικό κόστος για τον εορτασμό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι φθηνότερο από πέρυσι και πάντως, στο 10% του κόστους των γιορτών που έκαναν οι δήμαρχοι, τα χρόνια πριν τη δημαρχία Καμίνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση