GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζανακόπουλος: Η αξιολόγηση θα κλείσει το Γενάρη χωρίς νέα μέτρα

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι εντός του Ιανουαρίου η αξι...


Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι εντός του Ιανουαρίου η αξιολόγηση θα μπορέσει να κλείσει, και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς και έχει κλείσει περίπου το 95% των θεμάτων της β' αξιολόγησης, για να σημειώσει ότι «αυτό που ψάχνουμε σήμερα είναι ένα σημείο ισορροπίας ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε τη β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα, αλλά και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» να γίνει αποδεκτή η απαίτηση που εγείρει ξανά (το ζητούσε και τον προηγούμενο Μάιο) το ΔΝΤ για 4,5 δισ για το 2019, και έκανε λόγο για «μεγάλη αντίφαση» όσον αφορά στη στάση του Ταμείου αναφορικά με αυτή την απαίτηση, την οποία χαρακτήρισε «απολύτως παράλογη» και «οικονομικά προβληματική και κοινωνικά καταστροφική».

Αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν περιλαμβάνει καμιά νέα δέσμευση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015», τονίζοντας ότι συνεπώς «έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος άνευ νοήματος». Στο ίδιο πλαίσιο, σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή, απέκρουσε με απόλυτη βεβαιότητα το ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων εξαιτίας της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να δώσει 617 εκ ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, επισημαίνοντας το εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. Εξήγησε πιο συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση περικοπών» και εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι «εντελώς εντός στόχων και έχουμε ‘μαξιλάρι' ασφάλειας της τάξης των 500 εκ ευρώ και δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να μην πιάσουμε τον στόχο του πλεονάσματος για 0,5%». «Επομένως», σχολίασε, «όλα αυτά δεν έχουν καμία πραγματική αντιστοίχηση, δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων. Τον στόχο θα τον πιάσουμε για το 2016 όπως θα τον πιάσουμε και για το 2017».

Σε ερωτήματα με αφορμή σημερινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα Καθημερινή, αναφορικά με ενδεχόμενο παράτασης του κόφτη και μετά το 2018, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει ποσοτικοποιημένα συγκεκριμένα μέτρα». Τόνισε ότι «όπως καταφέραμε στην πρώτη αξιολόγηση να βρούμε σημείο ισορροπίας χωρίς νέα μέτρα, το ίδιο πράγμα θα καταφέρουμε και στη δεύτερη». «Θα μπορούσαμε», πρόσθεσε, «να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων», για να σημειώσει όμως ότι «αυτοί οι μηχανισμοί εγγυήσεων δεν υπάρχει πιθανότητα να περιλαμβάνουν νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά για το 2019». Επισήμανε ότι ούτως ή άλλως με βάση του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, οποιαδήποτε χώρα δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της πρέπει να πάρει μέτρα για να τους πιάσει, κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τους πάντες. Σημείωσε ότι «κόφτης και χρέος δεν σχετίζονται» και πως δεν είναι αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο κόφτης. Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε σε αυτό το σημείο ότι στην πρώτη αξιολόγηση που το ΔΝΤ ζητούσε πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ., το δημοσιονομικό φρένο ήταν μια περαιτέρω εγγύηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 2018. Είπε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν περαιτέρω μέτρα, αντιθέτως λένε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι αυτή η διαφορά θέσεων, έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετικές προβλέψεις, τις οποίες χαρακτήρισε «καταστροφολογικές και υπεραπαισιόδοξες», με τις οποίες η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε την κριτική περί υπερφορολόγησης, στηλιτεύοντας και τη σχετική ρητορική της ΝΔ. Αναλυτικά, είπε ότι σε ό,τι αφορά το 2017 υπάρχει πράγματι μια αύξηση των φόρων που όμως προβλεπόταν στην συμφωνια του 2015, την οποία η κυβέρνηση έθεσε υπόψη του λαού πηγαίνοντας σε εκλογές. Η συμφωνία, συνέχισε, έλεγε 1,8 δισ εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό σύστημα, 1,8 δισ. αύξηση απο τον ΦΠΑ και 1,8 δισ. από άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Σημείωσε ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση του 2015 και υπήρχε αυτή τη στιγμή στόχος για 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017, θα σήμαινε μέτρα 10 δισ, ενώ τώρα «χρειάζεται να πιάσουμε περίπου 3 δισ. Αυτό σημαίνει 7 δισ. διαφορά στην τσέπη του λαού».

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι βεβαίως και η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι ρόδινη, σχολιάζοντας ότι είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετικό να γίνεται κριτική εκ του ασφαλούς. Κάλεσε τη ΝΔ να είναι πιο προσεκτική σε αυτά που λέει, υπενθυμίζοντας ότι ήταν εκείνη που στο μέηλ Χαρδούβελη -το οποίο, όπως είπε, δεν είχε γίνει καν αποδεκτό από την τρόικα ως βάση συζήτησης γιατί ήθελαν ακόμα περισσότερα- είχε αποδεχθεί την αντιστοίχιση των εισφορών με τα πραγματικά εισοδήματα, πράγμα που η ΝΔ λέει τώρα ότι θα καταργήσει, ενώ το 2014 το είχε αποδεχτεί. Συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ είχε δεσμευτεί και για την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος την οποία καταφέραμε να αποσοβήσουμε».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019. Επισήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μείζονες αναμετρήσεις, μίλησε για μια φυσιολογική φθορά για μια κυβέρνηση και τόνισε πως υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή για να έχουμε μια καλή χρονιά οικονομικά που θα αντιστρέψει το κλίμα, «το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται απο τα μεγάλα ΜΜΕ και τις εφημερίδες που ποτέ δεν συμπαθούσαν αυτή την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών ανά την Ελλάδα, εντάσσονται σε μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να ακούσει τα προβλήματα της κοινωνίας και να μιλήσει αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες. «Δεν σταματήσαμε ποτέ να βγαίνουμε στον κόσμο», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι δηλώσεις του στην Κόρινθο αναπαρήχθησαν με τρόπο διαστρεβλωτικό. «Κάποιοι είδαν σε αυτή την περιγραφή του χρονοδιαγράμματος έξοδο στις αγορές εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, πράγμα που δεν ειπώθηκε ποτέ», τόνισε. Εκείνο που είπε είναι ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι σαφές: θέλει να κλείσει η β' αξιολόγηση, να μπορέσει εντός του πρώτο τριμήνου του 2017 να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και από εκεί και πέρα, μετά δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2017, να αρχίσει να προετοιμάζεται για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, οι οποίες θα γίνουν μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όπου θα πρέπει με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς να χρειάζεται δάνεια απ' τον επίσημο τομέα.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα για την Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «είναι γνωστό για τον τρόπο με τον οποίο κάνει δημοσιογραφία». Είπε ότι η κ. Γεροβασίλη ειναι γιατρός, και μάλιστα καλή γιατρός, δεν παρέχει υπηρεσίες προς το δημόσιο, πράγμα το οποίο απαγορεύεται από το άρθρο 57 του Συντάγματος, αντίθετα παρέχει υπηρεσίες σε ιδιώτες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ και ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη βουλευτική ιδιότητα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση