GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από μια κλωστή η ζωή του πρώην προέδρου της Πορτογαλίας, Μάριου Σουάρες

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριου Σουάρες, 92 ετών, εισήχθη το πρωί και νοσηλεύεται «σε κρίσιμη κατάσταση» στο νοσο...


Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριου Σουάρες, 92 ετών, εισήχθη το πρωί και νοσηλεύεται «σε κρίσιμη κατάσταση» στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Ο Σουάρες «εισήχθη τα ξημερώματα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στον Τύπο ο Ζουζέ Μπαράτα, προσθέτοντας ότι οι θεράποντες ιατροί είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της κατάστασής του, που παραμένει στάσιμη.

Τις τελευταίες ώρες, ο Μάριου Σουάρες παραμένει υπό εντατική ιατρική παρακολούθηση» και «δεν έχει διαπιστωθεί καμιά εξέλιξη της κατάστασής του», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Ο ανιψιός του πρώην προέδρου, Εντουάρντου Μπαρόζου, γνωστός χειρουργός, δήλωσε το απόγευμα ότι ο Σουάρες «δεν έχει τις αισθήσεις του», κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

«Πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει ένας άνδρας 92 ετών σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Μπαρόζου στους δημοσιογράφους στην είσοδο του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας του θείου του ήταν ήδη εύθραυστη λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε υποστεί τον Ιανουάριο του 2013 και μετά τον θάνατο της συζύγου του τον Ιούλιο του 2015.

Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ο νυν πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο και συναντήθηκε με οικείους του προκατόχου του στο αξίωμα.

Ο Σουάρες, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία το 1974 και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, έμεινε στο προσκήνιο της πορτογαλικής πολιτικής σκηνής για πάνω από σαράντα χρόνια.

Ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Σουάρες διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, δύο φορές επικεφαλής της κυβέρνησης, πρόεδρος της Δημοκρατίας (1986-1996) και ευρωβουλευτής. Ενεργός έως και σε πολύ προχωρημένη ηλικία, ο Σουάρες επέκρινε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μέτρα λιτότητας που είχε λάβει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας στο οποίο υπήχθη η Πορτογαλία την περίοδο 2011-2014.

Αλλά αφότου η σύζυγός του, η Μαρία Μπαρόζου, απεβίωσε, σταδιακά ο Σουάρες άρχισε να αποσύρεται από τη δημόσια ζωή. Εμφανώς εξασθενημένος, παρέστη τον Ιούλιο σε μια τελετή που οργάνωσε προς τιμή του η σοσιαλιστική κυβέρνηση, χωρίς όμως να πάρει τον λόγο. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, σε μια εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στη γυναίκα του. Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας γιόρτασε τη συμπλήρωση των 92 του χρόνων την 7η Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση