GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κεραυνοί Κούλογλου: "Ο Σόιμπλε θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση"

Άρωμα εκλογών, με ευθύνη του Eurogroup και προσωπικά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπάρχει στην ατμόσφαιρα, όπως ...

Άρωμα εκλογών, με ευθύνη του Eurogroup και προσωπικά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπάρχει στην ατμόσφαιρα, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, λέγοντας ότι «δεν θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση» και «θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση», οπότε «αν έχει αποφασίσει κάποιος να σου επιτεθεί, διαλέγεις εσύ τη στιγμή».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Σόιμπλε έχει βαρύνοντα ρόλο στα ελληνικά θέματα, δεδομένου και του ρόλου του Πόντιου Πιλάτου που παίζει η Μέρκελ, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Πιστεύω ότι θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, το θέμα του συνταξιοδοτικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση ενόχλησε το Βερολίνο γιατί μπαίνει στον πυρήνα της αντίθεσης, καθώς ο Σόιμπλε επικαλείται συνέχεια ότι οι Έλληνες παίρνουν 800 και 1.000 ευρώ σύνταξη, ενώ οι Σλοβάκοι και οι Βούλγαροι 300 και 200, «στα οποία πρέπει να πάμε και μεις». Με την Ελλάδα, ο Σόιμπλε έχει μια διπλή εμμονή: Αφ' ενός θέλει να υποφέρει, γιατί πιστεύει ότι αν υποφέρεις, στο τέλος γίνεσαι πιο δυνατός, και αφ' ετέρου του δίνει τη δυνατότητα να ξαναβάλει το θέμα του Grexit και της αναδιαμόρφωσης της ευρωζώνης σε ένα πιο κλειστό σύστημα πλουσίων χωρών του βορρά, με χώρες πρώτης και δεύτερης διαλογής. Οι τελευταίες θα έχουν ρόλο αποικίας με φτηνό εργατικό δυναμικό».

Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον βλέπει φίλους στην Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προπάντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόνο το Βερολίνο είναι αντίθετο, σχολιάζει, για να προσθέσει πάντως ότι «αν η Γερμανία δεν θέλει, στην Ευρώπη δεν λαμβάνεται καμία απόφαση».

Σχετικά με το αν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση, δηλώνει: «Αν ήθελε το Eurogroup να κλείσει η αξιολόγηση θα την έκλεινε. Γιατί η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να κάνει συμβιβασμούς, ακόμη και στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει γιατί δεν θέλει το Eurogroup και ο Σόιμπλε που κυριαρχεί. Κατά τη γνώμη μου, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει γιατί δεν θέλουν να την κλείσουν, θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Εγώ θεωρώ ότι θα ροκανίσουν τον χρόνο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης εκτιμά: «Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θα μας πάνε «καροτσάκι» κι αν είναι να μας πάνε έτσι και να μας φθείρουν τελείως - δεδομένου ότι έρχονται και φορολογικά μέτρα, αντικοινωνικά και δεν έχεις να δώσεις μια ελπίδα στον κόσμο - αν ξέρεις δηλαδή ότι ο άλλος θα σου επιτεθεί για να σε σκοτώσει, τότε πρέπει να επιλέξεις εσύ πότε θα το κάνει».

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, θεωρεί ότι το μεγάλο μας χαρτί είναι η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα εκτόνωνε τις σχέσεις με την Τουρκία και θα επηρέαζε θετικά το Βερολίνο, ακόμη και στα οικονομικά μας θέματα. Διευκρινίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφασιστεί με όρους συμφιλίωσης του κυπριακού λαού και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

«Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μείνει σταθερά προσηλωμένη στην αρχή ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται και όχι να προσπαθήσει να βάλει τρικλοποδιές, επαναλαμβάνοντας μοιραία λάθη του παρελθόντος, όπως ήταν οι διάφορες επεμβάσεις στην Κύπρο με αποκορύφωμα την εγκληματική επέμβαση του '74 που οδήγησε και στην εισβολή. Οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα και η Βρετανία και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία, θέλουν να προχωρήσει η λύση και αν προχωρήσει θα διευκολύνει γενικότερα τα πράγματα», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση