GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Σημαντικές ανησυχίες" από τους θεσμούς για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, εκφράζουν σε μια πρ...


Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, εκφράζουν σε μια πρώτη εκτίμησή τους οι θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη εκτίμηση των θεσμών επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν "σημαντικές ανησυχίες" τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.

Οι θεσμοί αναφέρουν πάντως ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Την ίδια στιγμή, έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν στο πρακτορείο ΜΝΙ την επίμαχη ανακοίνωση του Eurogroup ως "ανακριβή, βιαστική και εν γένει αυθαίρετη - αφού δεν ενημερώθηκαν όσοι έπρεπε από το Eurogroup", αποδίδοντας το λάθος αυτό στον πρόεδρο της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μάλιστα, έκτακτη σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup "να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους". Το αίτημα των Σοσιαλιστών στηρίζει η ευρωομάδα της Αριστεράς και η ευρωομάδα των Πρασίνων.

Η Γαλλία επίσης αμφισβητεί την απόφαση της αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Και η Κομισιόν πάντως, συνεχίζει να κινείται υπέρ των Ελληνικών θέσεων. Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση