GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ως εδώ: Ο Ματέο Ρέντσι υποβάλλει την παραίτησή του

Γειά σου, όμορφε! To il Manifesto συνοψίζει με το γλαφυρό Bello ciao το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και την άμεση παραί...


Γειά σου, όμορφε! To il Manifesto συνοψίζει με το γλαφυρό Bello ciao το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, την οποία θα υποβάλει αύριο στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, διευκρινίζοντας ότι θα υποβάλει αύριο την παραίτησή του μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων, μετά την νίκη του «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Ο Ντι Μάιο υπογράμμισε, πάντως, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet».

Στο μεταξύ, το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δε μπορεί να συγκριθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, “Brexit” δηλώνει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλάρ ντε Γκαλό.

Ο ίδιος, που είναι και διοικητής της κεντρικής γαλλικής τράπεζας (Bank of France) δήλωσε επίσης, ότι τώρα οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθούν τις συνέπειες από την απόφαση των Ιταλών ψηφοφόρων.

Για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, τόνισε ότι δε θα υπάρξουν “εναλλακτικές επιλογές” αναφορικά με τους όρους της διαπραγμάτευσης για τη βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου τραπεζίτη έγιναν στη διάρκεια σεμιναρίου στην Ιαπωνία.

Τα τελικά αποτελέσματα και η ψήφος των νέων

Ολοκληρώθηκε ο θρίαμβος του Όχι, ενάντια στη θέση που είχε υποστηρίξει ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Ρέντσι σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του και ο Μπέπε Γκρίλο και η Λέγκα του Βορρά ζητούν άμεσα εκλογές.

Αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και των ψήφων από το εξωτερικό τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά. Το Όχι συγκέντρωσε το 59,11%, το Ναι το 40,89% και η συμμετοχή των Ιταλών ήταν στο 65,47%. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 81% οι ψηφοφόροι ηλικίας 18 έως 34 ψήφισαν Όχι, ενώ οι ψηφοφόροι ηλικίας 35-44 τάχθηκαν κατά 67% κατά της συνταγματικής αναθεώρησης που πρότεινε ο Iταλός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση