GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλες οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία - ΒΙΝΤΕΟ

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) το απόγευμ...


«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο Προεδρικό Μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός Πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του "όχι" θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Οι έντονες στιγμές του Ρέντσι στο διάγγελμα παραίτησης - ΦΩΤΟ

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι ήταν εμφανώς συγκινημένος στο διάγγελμα του μετά τη δεδομένη νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της ήττας του στρατοπέδου του “Ναι” και ιδιαίτερα συγκινημένος, αποχαιρέτισε τους Ιταλούς σε ένα σκηνικό που θύμιζε λίγο την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Δείτε τις φωτογραφίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και το Reuters:

Ο ιταλικός Τύπος για το δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι

Η ήττα του «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση που πρότεινε ο Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι και βέβαια η δήλωση παραίτησης αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα στα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου που κυκλοφορούν σήμερα.

La Stampa: ''Η χιονοστιβάδα του ΟΧΙ, Ρέντσι: Παραιτούμαι''

Corriere della Sera: ''Το κύμα του ΟΧΙ, ο Ρέντσι φεύγει''

Libero: ''Ο Ρέντσι ετοιμάζει βαλίτσες''

La Verita: ''Η Ιταλία έκανε έξωση στον Ρέντσι, η μπάλα τώρα στον Ματαρέλα''

La Gazzeta del Mezzogiorno: ''Το δημοψήφισμα συγκλονίζει τον Ρέντσι''

IL GAZZETTINΟ: ''Θριαμβεύει το ΟΧΙ, συγκλονισμένος ο Ρέντσι''

Μπέπε Γκρίλο: Αντίο Ρέντσι, δεν μπορείς να λες ψέματα στους πολίτες χωρίς συνέπειες

Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι λόγω της ήττας του «ναι» στο δημοψήφισμα, ο Μπέμπε Γκρίλο τουίταρε τη λέξη «Εβίβα» παραπέμποντας σε μήνυμα που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

«Εβίβα! Κέρδισε η δημοκρατία. Η απάντηση των Ιταλών ήταν σαφής», σημείωνε ο Γκρίλο προσθέτοντας ότι «η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, από σήμερα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πραγματικά το Σύνταγμα». 

«Οι πρώτοι νικητές είναι οι πολίτες που ψήφισαν μαζικά» συμπλήρωνε ο Γκρίλο και ανέφερε ότι «η ψήφος αυτή είχε δύο σημαντικές συνέπειες:

1. Αντίο Ρέντσι και

2. Οι Ιταλοί πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερο». 

Από εκεί και πέρα, ο Γκρίλο πρότεινε να αρχίσουν όλοι να εργάζονται από αύριο, (σ.σ. σήμερα) έτσι ώστε να υπάρξει ένας νέος εκλογικός νόμος μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. 

«Ευχόμαστε καλή δουλειά στον Πρόεδρο Ματαρέλα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όλα τα απαραίτητα για να πάμε σε εκλογές σύντομα», προσέθετε και κατέληγε: «Ένα μάθημα για όλους: Δεν μπορείς να λες ψέματα στους πολίτες πάντα χωρίς να υφίστασαι τις συνέπειες».

Σαρωτικό προβάδισμα του "Όχι" με 59% στο ιταλικό δημοψήφισμα

της Μαρίας Δεναξά

Η μαζική απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς στο χθεσινό δημοψήφισμα, προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ισχυρές δονήσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Το "ΟΧΙ" επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 60% έναντι 40% για το "ΝΑΙ" και υποχρέωσε σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την βαριά ήττα. 

«Το "ΟΧΙ" κέρδισε χωρίς αμφιβολία και θα ήθελα να συγχαρώ το στρατόπεδο του "ΟΧΙ" που από σήμερα αναλαμβάνει ευθύνες. Στους φίλους του "ΝΑΙ" που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω έναν προς ένα. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κερδίσαμε εντυπωσιακό αριθμό ψήφων, αλλά δεν ήταν αρκετός. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα κι όχι εσείς» δήλωσε ο Ρέντσι στο διάγγελμα του υπογραμμίζοντας πως δεν πιστεύει ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα στην Ιταλία μπορεί να συνεχίσει ως έχει. 

«Δεν κατάφερα να σας καθοδηγήσω προς τη νίκη και σας παρακαλώ να με πιστέψετε ότι έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Δεν μετανιώνουμε, αλλά είναι δεδομένο από την αρχή ότι σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Ήθελα έτσι κι αλλιώς να μειώσω της καρέκλες. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτησή μου» κατέληξε. 

Ο Ρέντσι επιχείρησε να περάσει μια μεταρρύθμιση με την οποία θα αποδυνάμωνε την γερουσία. Την συνδύαζε με έναν εκλογικό νόμο που προσέφερε πολύ ισχυρή συγκέντρωση εξουσιών στην εκάστοτε κυβέρνηση. 

Επειδή στο παρελθόν η Ιταλία έχει ζήσει τον φασισμό, πολλοί Ιταλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μια κίνηση, πλήγμα στην Δημοκρατία. 

Η επόμενη μέρα το "ΟΧΙ" προκαλεί σεισμικές δονήσεις και στις Βρυξέλλες οι οποίες τώρα θα πρέπει να διαχειριστούν άλλη μια κρίση που χτυπά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Στην Ιταλία, η νέα πολιτική κρίση αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμα και για χρεοκοπία τράπεζας. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά. 

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα μπορούσε να δώσει εντολή στον Ματέο Ρέντζι για σχηματισμό κυβέρνησης με τεχνοκράτες ή να δώσει την εντολή σε κάποιον τεχνοκράτη για να το πράξει, ώστε να καθησυχάσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες. 

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η προκήρυξη εκλογών με τον Μπέμπε Γκρίλο και το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των πέντε αστέρων να βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. 

Ο Γκρίλο στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: real.gr

Άμεσα εκλογές ζητά το κίνημα Πέντε Αστέρων

Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων, μετά την νίκη του «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας». 

Ο Ντι Μάιο υπογράμμισε, πάντως, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet».

Πανηγυρίζουν με το ιταλικό «Όχι» Λεπέν και Φάρατζ

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και ο υπέρμαχος πολιτικός του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ έσπευσαν να στείλουν το δικό τους μήνυμά μετά την επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα.

«Οι Ιταλοί αποκήρυξαν την ΕΕ και τον Ρέντσι. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την δίψα για την ελευθερία των Εθνών και τον προστατευτισμό!» σημειώνει η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας.

«Ελπίζω τα exit polls στην Ιταλία να είναι σωστά. Αυτή η ψήφος ήταν περισσότερο για την Ευρώπη, παρά για την συνταγματική αλλαγή», ήταν η πρώτη αντίδραση του ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Η Ιταλία έριξε τον Nikkei

Με πτώση άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, με το γεν να ενισχύεται μετά την επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και την παραίτηση του Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που ανοίγουν μία περίοδο αβεβαιότητας για την Ιταλία.

Κατά το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 76,16 μονάδες, σε ποσοστό 0,41% , και διαμορφώθηκε στις 18.349,92 μονάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ασιατικά χρηματιστήρια - Ιταλία: Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, ένα πλήγμα για τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο "όχι", με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%.

Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22' ώρα Τόκιο (01.22' ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105: το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το tweet του Ρέντσι

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τουίταρε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Στην ανάρτησή του ανέφερε: «Σας ευχαριστώ όλους, ούτως ή άλλως. Σε λίγα λεπτά θα είμαι ζωντανά από το Προεδρικό Μέγαρο. Ζήτω η Ιταλία! ΥΓ: Φθάνω, φθάνω».

Δείτε το tweet:

Βαριά ήττα του Ρέντσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την καταμέτρηση των ψήφων

Βαριά ήττα για τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι είναι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI έδινε στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%.

Οι εκτιμήσεις αυτές παρέπεμπαν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Υποχωρεί το ευρώ μετά από τα exit polls για το ιταλικό δημοψήφισμα

Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, αντιδρώντας στην ανακοίνωση των exit polls για το ιταλικό δημοψήφισμα που έδειξαν ότι οι Ιταλοί "γύρισαν την πλάτη" στο κάλεσμα του Ματέο Ρέντσι για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα. 

Ειδικότερα, το ευρώ υποχωρούσε στα 1,0580 δολ. κατά την ανακοίνωση των exit polls από τα 1,0625 δολ. νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Ipr Marketing: Από 56 έως 60% θα συγκεντρώσει το "Όχι"

Το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Παραίτηση του Ρέντσι ζητά και η Forza Italia του Μπερλουσκόνι

Την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι ζήτησε μετά τη Λέγκα του Βορρά και η «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Μετά από αυτό το αποτέλεσμα βάσει των exit polls στο δημοψήφισμα, ο Ρέντσι πρέπει να αποχωρήσει», δήλωσαν στην ιταλική τηλεόραση αξιωματούχοι του κόμματος του «Καβαλιέρε».

Ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά: Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση