GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι τρείς ζημιές που μας αφήνει ο Τσίπρας!

Γράφει ο Θανάσης Κ. Το… «κατόρθωμα» του Τσίπρα, στα (σκάρτα) δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, ήταν ότι κατάφερε σε τόσο λίγο χρόνο να ...


Γράφει ο Θανάσης Κ.

Το… «κατόρθωμα» του Τσίπρα, στα (σκάρτα) δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, ήταν ότι κατάφερε σε τόσο λίγο χρόνο να κάνει τεράστιες ζημιές στη χώρα. Ζημιές μακροχρόνιες και δύσκολο ανατρέψιμες! Σήμερα θα απαριθμήσω τις τρείς σπουδαιότερες μόνο. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους, ότι αν «παίζουμε» με κάποια πράγματα (ψηφίζοντας ένα ακραίο, ανώριμο και ανεύθυνο – για να τη… «σπάσουμε» στους «προηγούμενους» - που κι αυτούς εμείς οι ίδιοι τους ψηφίζαμε!), δεν εκδικούμαστε τους «άλλους»! Απλώς πυροβολούμε τα πόδια μας!

Πυροβολούμε τον ίδιον τον εαυτό μας! Και τα παιδιά μας…
Και για ένα λόγο ακόμα: Διότι η κατάσταση που υπήρχε πριν τον Τσίπρα, δεν ήταν «ειδυλλιακή, βέβαια, αλλά είχε αρχίσει να φτιάχνει.
Και με τον Τσίπρα δεν έγινε απλώς χειρότερη.
Έγινε τραγικά χειρότερη. Σχεδόν μη αντιστρέψιμη…

* Πρώτη ζημιά λοιπόν, ότι μέσα σε ελάχιστα χρόνο (σχεδόν σε έξη μήνες από την ώρα που ανέλαβε) αύξησε το χρέος μιας… υπερχρεωμένης χώρας κατά 50 δισεκατομμύρια (καθαρή αύξηση) ή κατά 28% σχεδόν του ΑΕΠ!

Ενώ πριν το χρέος είχε ελεγχθεί κι είχε αρχίσει να μειώνεται μάλιστα (ο Σαμαράς όταν ανέλαβε το βρήκε πάνω από 343 δισεκατομμύρια και το άφησε 313!)

Το Νοέμβριο του 2014, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί – ακόμα και το …«δυσκοίλιο» ΔΝΤ - προέβλεπαν ότι το χρέος μας θα πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέσα σε εφτά χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022! Κι έτσι το θεωρούσαν, ήδη από τότε, απολύτως «βιώσιμο»……

Τώρα προβλέπουν πως το χρέος μας ΔΕΝ θα υποχωρήσει κάτω από 180% του ΑΕΠ ούτε μετά από 43 χρόνια, δηλαδή ούτε το 2060! Κι αυτό παρά τα βραχυχρόνια μέτρα «ανακούφισης» χρέους που μας έδωσαν (και μετά τα… «πάγωσαν»!)

Μ’ άλλα λόγια το 2014 οι δανειστές προέβλεπαν πως η Ελλάδα ήταν μεν ακόμα «υπερχρεωμένη», αλλά το χρέος της ήταν πλέον «βιώσιμο» και θα έβγαινε η χώρα από την «κρίση χρέους» πολύ σύντομα, χωρίς να «πρόσθετα μέτρα».

Σήμερα, αντίθετα, προβλέπουν πως, παρά τα πρόσθετα μέτρα και την πολύ οδυνηρή πρόσθετη λιτότητα που μας επέβαλαν, η κρίση χρέους δεν θα ξεπεραστεί ούτε σε δύο γενιές!

Αυτό είναι αποκλειστικά επίτευγμα του Τσίπρα. Και των δύο χρόνων διακυβέρνησης της «πρώτης φοράς Αριστερά»!

Πάμε παρακάτω…


* Η δεύτερη μεγάλη ζημιά που έκανε ο Τσίπρας ήταν που άνοιξε τα σύνορα και άφησε να περάσουν εκατομμύρια λαθρομετανάστες, μαζί με κάποιους πρόσφυγες, ανάμεσά τους.

Γιατί περί αυτού πρόκειται: Δεν μας ήλθαν πρόσφυγες με κάποιους λαθρομετανάστες. Μας ήλθαν λαθρομετανάστες μαζί με ελάχιστους πρόσφυγες!

Άοπλη εισβολή υπέστη η Ελλάδα! Δεν περιέθαλψε «άμοιρους ανθρώπους» από «εμπόλεμες ζώνες»! Εισέβαλαν με το έτσι θέλω – και με το «αζημίωτο» για τους διακινητές, δηλαδή για τους δουλεμπόρους – νεαρά άτομα, κατά κανόνα από χώρες που ΔΕΝ έχουν εμφύλιο πόλεμο και που διακινούν ναρκωτικά, όπλα… τζιχάντ, γυναίκες και παιδιά για «πάση χρήση» - και εμπόριο οργάνων ακόμα!

Η ζημιά - αληθινή και μακροχρόνια που έγινε επί Τσίπρα και εξ αιτίας της πολιτικής του - είναι ότι επί των ημερών του οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μας έκλεισαν τα σύνορα και η Ελλάδα γέμισε δεκάδες χιλιάδες παγιδευμένους λαθρομετανάστες και πρόσφυγες! Που βρίσκονται πια εγκλωβισμένοι σε hot spots, όπου συγκρούονται συνεχώς, μεταξύ τους και με τους ντόπιους.

Κι αυτή η ζημιά είναι 100% δημιούργημα του Τσίπρα!


Πριν, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ελέγχονταν τα σύνορα.

Και επαναπατρίζονταν όσοι πέρναγαν παράνομα.

Στην Ελλάδα υπήρχε πρόβλημα και πριν έλθει ο Σαμαράς! Ήδη από το 2011 είχαν καταμετρηθεί 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Τότε ούτε κουβέντα για «πρόσφυγες», αφού δεν είχε αποσταθεροποιηθεί ακόμα ούτε η Λιβύη, ούτε η Συρία.

Επί Σαμαρά, «μάζευαν» τους λαθρομετανάστες (ιδιαίτερα όσους παρανομούσαν) στην «Αμυγδαλέζα», απ’ όπου μόνοι τους ζητούσαν να φύγουν, να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

Κι από 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες που ήταν όταν ανέλαβε ο Σαμαράς, τον Ιούλιο του 2012, δυόμιση χρόνια αργότερα, είχαν πέσει στις 870 χιλιάδες!

Παρά το γεγονός ότι μαίνονταν - και τότε- ο εμφύλιος στη Συρία…

Έτσι ο Σαμαράς όχι μόνο κράτησε τις ροές λαθρομεταναστών στα σύνορα, αλλά άρχισε να μειώνει δραστικά κι αυτούς που βρήκε.

Και με το ρυθμό που τους μείωνε, αν είχε μείνει ο Σαμαράς, θα είχαν μειωθεί πολύ περισσότερο. Ουσιαστικά δεν θα είχαμε τέτοιο πρόβλημα σήμερα!

Ενώ τώρα έχουμε αληθινό εφιάλτη! Και το έχουν πια και οι Ευρωπαίοι (γιατί από την Ελλάδα πέρασαν και πήγαν στις χώρες τους πάνω από 1 εκατομμύριο!).

Και γι’ αυτό πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα (του Τσίπρα) «υπεύθυνη» γι’ αυτό…

Αυτή τη ζημιά την έκανε ο Τσίπρας! Είναι απολύτως δικό του «κατόρθωμα». Δεν την «βρήκε»! Δεν του «προέκυψε»! Την προκάλεσε ο ίδιος!


Τρίτη ζημιά: ότι μετέθεσε στο κέντρο της συζήτησης (μέσα στην Ελλάδα) και της διαπραγμάτευσης (με τους δανειστές) το θέμα των (πρωτογενών) «πλεονασμάτων»…

Η αλήθεια είναι πως τα πλεονάσματα ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Ή τουλάχιστον δεν είναι ΤΟ (κύριο) πρόβλημα όταν διατηρούνται για λίγα χρόνια, από μια, ως τώρα, ελλειμματική χώρα…

Γιατί όταν έχεις για πολλά χρόνια μεγάλα ελλείμματα και συσσωρεύεις τεράστιο χρέος, αναπόφευκτο είναι, αμέσως μετά και για κάποια χρόνια, να δημιουργήσεις πλεονάσματα για να μπορέσεις να μειώσεις το χρέος σου.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε μια χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης;

Αλλά για να συμβεί αυτό, έπρεπε να μπει η Ελλάδα σε ανάπτυξη. Να αρχίσει να μεγαλώνει το ΑΕΠ.

Διότι όταν μεγαλώνει το ΑΕΠ, παράγει πλεονάσματα χωρίς πρόσθετους φόρους! Μειώνεται και η σχέση Χρέος προς ΑΕΠ (αφού μεγαλώνει ο παρανομαστής) χωρίς πρόσθετους φόρους και χωρίς πρόσθετη λιτότητα.

Φτάνει να μην αρχίσουν οι σπατάλες ξανά…

Κι ακόμα περισσότερο: όταν μπεις σε δρόμο ανάπτυξης, μπορείς να πιάνεις τα ίδια πλεονάσματα, ακόμα και με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές!

Δηλαδή, όχι μόνο δεν χρειάζονταν νέα μέτρα λιτότητας για να πιαστούν υψηλά πλεονάσματα, (όπως λέει σήμερα η προπαγάνδα του Τσίπρα), αλλά μπορούσαν με (σταδιακές) ελαφρύνσεις φόρων να επιτευχθούν αυξημένα πλεονάσματα!

Ενώ σήμερα, παρά την αύξηση των φόρων, δεν μπορούν να επιτευχθούν ούτε χαμηλότερα πλεονάσματα! Και γι’ αυτό έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο σήμερα.


Η κυβέρνηση Τσίπρα νόμιζε ότι θα ζητάει από τους Ευρωπαίους να της κόψουν το χρέος και ταυτόχρονα θα τους απαιτεί να τη… δανείζουν κι άλλα!

Δηλαδή θα τους ζητάει συνεχώς να της… χαρίζουν λεφτά!

Γιατί αυτό σημαίνει όταν λες:

--Χάρισε μου αυτά που σου χρωστάω και… δάνεισέ μου κι άλλα!

Πράγμα απολύτως ανέφικτο να στο δώσουν οι άλλοι…

Και πολύ αναξιοπρεπές να το ζητάς από τους άλλους…

Γιατί αυτό σημαίνει ο περιβόητος στόχος του Τσίπρα: «χαμηλότερα πλεονάσματα». Να μας δανείζουν κι άλλα, για περισσότερα χρόνια...

Και ταυτόχρονα να μας «κουρεύουν» όσα τους χρωστάμε ως τώρα!


Η κυβέρνηση Σαμαρά ήξερε ότι αυτό ήταν μια ανοησία. Και μάλιστα εντελώς αχρείαστη. Γιατί αν μπαίναμε σε ανάπτυξη, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε λιτότητα για να βγάλουμε πλεονάσματα, ούτε να μας δανείσουν κι άλλα, αφού θα καλύπταμε εμείς μόνοι μας τις ανάγκες μας σε πληρωμές για τόκους.


Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, φέτος η Ελλάδα θα έφτανε να έχει 21 δισεκατομμύρια υψηλότερο ΑΕΠ απ’ ό,τι έχει τώρα, επί Τσίπρα!

Κι αυτό σημαίνει ότι θα είχε έσοδα χωρίς πρόσθετες φορολογίες, ή περικοπές σε συντάξεις, πόσο νομίζετε; (21x0,4=) 8,5 δισεκατομμύρια περισσότερα!

Από ανάπτυξη! Δηλαδή από αύξηση του ΑΕΠ…

Όχι από αύξηση των φόρων και των εισφορών σε πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ.

Θα μεγάλωνε η «πίτα» του εγχώριου εισοδήματος (του ΑΕΠ).

Δεν θα φορολογούσαμε μεγαλύτερο κομμάτι από μια «πίτα» που όσο πάει λιγοστεύει…

Κι επειδή ο Τσίπρας μας έβγαλε από το δρόμο της Ανάπτυξης, φορολογεί τώρα πολύ πιο ασφυκτικά και βγάζει λιγότερα.

Πήρε πρόσθετα μέτρα λιτότητας 9,5 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα,

για να βγάλει το ίδιο πλεόνασμα που έβγαζε ο Σαμαράς το 2014!

Και πάλι δεν φτάνουν…

Αναγκάζεται να δανειστεί κι άλλα, μπήκε υποχρεωτικά σε νέο Μνημόνιο,

και πάλι δεν βγαίνει το Πρόγραμμα!

Οπότε του ζητούν πρόσθετα μέτρα, αλλά 4 δισεκατομμύρια (και βάλε),

που δεν μπορεί να τα υπογράψει

(οπότε έχουμε αδιέξοδο στις συνομιλίες ξανά).

Ή δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά, αν τα υπογράψει…

Η δεν τα αντέχει η οικονομία,

ακόμα κι αν τα «άντεχε» ο ίδιος και η συνοχή του κόμματός του…

Κι αυτή η ζημιά είναι 100% δημιούργημα του Τσίπρα!


Γιατί πριν από αυτόν, ο Σαμαράς είχε βάλει τη χώρα στην ανάπτυξη,

χωρίς πρόβλημα με τα πλεονάσματα 3,5% (κι όχι 4,5%)

για λίγα μόνο χρόνια (μέχρι το 2020 περίπου)…

Τώρα ο Τσίπρας υπέγραψε τα ίδια πλεονάσματα, για πολύ περισσότερα χρόνια, ως το 2028 περίπου (πράγμα όντως αδύνατο),

και με μιαν αναιμική οικονομία που δεν μπορεί να τα αντέξει.


Το πρόβλημα δεν είναι πόσο «υψηλά» είναι τα πλεονάσματα, για λίγα χρόνια…

Το πρόβλημα είναι με τι ανάπτυξη μπορείς να τα βγάλεις

και για πόσο χρόνο πρέπει να τα διατηρήσεις…

Γιατί όσο εφικτό είναι να παράγονται πλεονάσματα

από μια χώρα που κάνει μεταρρυθμίσεις,

μειώνει σταδιακά τους φόρους και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς,

άλλο τόσο ανέφικτο είναι να παράγονται πλεονάσματα από μια χώρα

που βουλιάζει στην ύφεση και στην υπέρ-φορολόγηση.


Το πρόβλημα ήταν οι μεταρρυθμίσεις (που τις ματαίωσε),

οι αποκρατικοποιήσεις (που τις κατήγγειλε και τώρα τις φρενάρει)

και η ανάπτυξη, που επί Σαμαρά είχε ξεκινήσει και ο Τσίπρας τη ματαίωσε, και τώρα όλο την… «εξαγγέλλει» και όλο του καθυστερεί!

Και μια χώρα που κάνει μεταρρυθμίσεις και αναπτύσσεται

μπορεί να βγάζει πλεονάσματα η ίδια, άρα δεν χρειάζεται να δανείζεται.

Είναι πιο αξιοπρεπής!

Δεν είναι στο έλεος των δανειστών,

δεν χρειάζεται να δίνει κάθε τόσο χαμένες «μάχες»

και μετά από πύρινους «δεκάρικους» λόγους

να σέρνεται σε επώδυνους ταπεινωτικούς συμβιβασμούς.

Ο Σαμαράς είχε αρχίσει να αποκαθιστά

και την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της χώρας.

Και τώρα ο Τσίπρας μετά από αλλεπάλληλους γύρους… «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», και άτακτων υποχωρήσεων, βρίσκεται ξανά στην ανάγκη των δανειστών που τον ταπεινώνουν κατά βούλησιν.

Και μαζί ταπεινώνουν και τη χώρα που τον ψήφισε.


Εκεί που κρέμαγαν οι καπετάνιοι τ’ άρματα, κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια.

Ξέρετε ποια νταούλια…

Αυτά που θα «βάραγε» και θα… χόρευαν οι αγορές!

Τέτοια ζημιά.

Τέτοια ντροπή.

Τέτοια κατάντια…

1 σχόλιο

  1. Θα βγαίναμε στις αγορές από το 2012
    ================================
    ΑΝ!!! δεν υπήρχαν προδότες, αποστάτες και αναρχοδεξιοαριστεροί.
    Τώρα ο Τσίπρας… υπόσχεται ! Ποιος τον πιστεύει? ΚΑΝΕΙΣ!
    Πιστεύει ότι το 2017 θα είναι στην εξουσία?
    Κούνια που τον κούναγε….

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
    http://www.primeminister.gov.gr/2012/10/09/9780
    Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

    Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:

    Μερκελ:
    (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.

    *Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι.
    Από το 2009 έως το 2011,
    ----------------------------------------------------------------------------
    @ το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα.

    *Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
    --------------------------------------------------------------------------
    *Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο.

    *Η Γερμανία θέλει να είναι ένας καλός εταίρος και ένας πραγματικός φίλος.

    ΣΧΟΛΙΟ Ν. Βράχου: Η κα Μέργκελ γνώριζε στις 10/10/2012 όλα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Το ερώτημα είναι: ‘’ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ’’ αφού είχε τόσες και τέτοιες επιτυχίες και το τέλος του 2012 θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα??

    Ν Βράχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση