GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Σόιμπλε βάζει το Grexit ξανά στο τραπέζι: Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει!

Τον... μπαμπούλα του Grexit φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται να σ...


Τον... μπαμπούλα του Grexit φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται να συνδέει την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα με την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ασκώντας νέες πιέσεις στην Αθήνα εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε, σύμφωνα με την “Καθημερινή” πως «η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, το παραδέχομαι - είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη», και πρόσθεσε ότι «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Η σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπαγορεύεται αυτή την περίοδο και από το γεγονός ότι η Γερμανία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Οι Γερμανοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας.

Στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε επίσης πως για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση «χρειάζεται περισσότερος χρόνος». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να παρέπεμψε για μετά τη λήξη του προγράμματος (μέσα του 2018) τις περαιτέρω συζητήσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο και αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη, ο Σόιμπλε σχολίασε πως οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα προβλήματα της χώρας τους, ενώ αποκάλυψε πως ο Έλληνας ομόλογός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, του είπε πως αισθάνεται σαν να είναι στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. “Πιθανότατα βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, αλλά δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο δεύτερος ελέφαντας”, σχολίασε.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυτός που είχε επαναφέρει τη συζήτηση περί Grexit στο τραπέζι με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild am Sonntag την Κυριακή, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό--ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση