GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΙΝΤΕΟ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο Τυνήσιος πήγε σε τζαμί του ISIS πριν και μετά την επίθεση

Ελάχιστες οι απαντήσεις, πολλά τα "γιατί" έως σήμερα το πρωί στο Βερολίνο για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Το ραδιό...


Ελάχιστες οι απαντήσεις, πολλά τα "γιατί" έως σήμερα το πρωί στο Βερολίνο για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Το ραδιόφωνο του Βερολίνου rbb δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του σελίδα, βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Άνις Άμρι να βγαίνει από τζαμί της πόλης στη συνοικία Μοαμπίτ λίγο μετά την επίθεση.

Το βίντεο δείχνει επίσης ότι ο 24χρονος Τυνήσιος πέρασε από το σημείο αυτό και το προηγούμενο βράδυ της 14ης, αλλά και το βράδυ της Τρίτη της 15ης Δεκεμβρίου λίγο πριν από την επίθεση. Στο τζαμί έγινε χθες έρευνα από τη Αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και δείτε το βίντεο που ανήρτησε το γερμανικό ραδιόφωνο

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, το συγκεκριμένο τζαμί είχε χαρακτηριστεί ως «τζαμί του Ισλαμικού Κράτους», κάτι το οποίο αποδεικνύουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού, και θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Η αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε όλη τη Γερμανία, συνέλαβε στο Ντούισμπουργκ δύο υπόπτους οι οποίοι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Γερμανίας, στο Ομπερχάουζεν της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και εξετάζει τα κίνητρά τους, καθώς και αν έχουν κάποια σχέση με την επίθεση στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η Αστυνομία δεν έχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο Άνις Άμρι ήταν ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου, δεδομένου ότι βρέθηκαν στο φορτηγό τα δακτυλικά του αποτυπώματα, όπως ανακοίνωσε επίσημα πλέον ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται το φορτηγό, το οποίο κατά τα φαινόμενα οδηγούσε ο Τυνήσιος καταζητούμενος και για τον οποίο εκδόθηκε ήδη ένταλμα συλλήψεως, να κατευθύνεται με ταχύτητα στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άνις Άμρι είχε μεν χαρακτηρισθεί επικίνδυνος, αλλά τα στοιχεία τα οποία είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελία δεν ήταν τέτοια τα οποία να επιτρέπουν τη σύλληψή του κατά τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα.

Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αφού είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος και κατείχε άδεια προσωρινής παραμονής περιμένοντας το νέο του διαβατήριο από την Τυνησία, ώστε μετά να απελαθεί.

Οι εμπλεκόμενες αρχές, ο οποίες προφανώς ολιγώρησαν, δικαιολογούνται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων δεν είναι επαρκής και οι μετανάστες ή πρόσφυγες είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Επομένως ο συστηματικός έλεγχος είναι αδύνατος.

Γίνεται, επίσης, τώρα γνωστό ότι έφυγε από την Τυνησία για τη Σικελία όπου συμμετείχε στην πυρπόληση χώρου φιλοξενίας μεταναστών, έφτασε στη Γερμανία όπου διέμενε σε διάφορα κρατίδια και στο τέλος και στο Βερολίνο και είχε επίσης επαφές με ισλαμιστές.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία του μάλιστα καταγράφηκε, ένα χρόνο πριν την επίθεση στην Νίκαια, διάλογος στον οποίο γίνεται λόγος για κάποια σχεδιαζόμενη επίθεση με φορτηγό γεμάτο βενζίνη.

Η συζήτηση για την ακολουθούμενη πολιτική ασφάλειας συνεχίζεται στη Γερμανία και θα εντείνεται λόγω των προσεχών γερμανικών εκλογών, αφού η ακροδεξιά, το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την πολύνεκρη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσάιντ, όπου βρίσκεται και η Εκκλησία της Μνήμης, άνοιξε και αυτή χθες το απόγευμα και η προσέλευση του κόσμου υπήρξε μεγάλη σε πείσμα των δραστών, όπως έλεγαν οι επισκέπτες.

Ορισμένοι μάλιστα την επισκέφτηκαν συνειδητά για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχιστεί κανονικά η ζωή.

Σήμερα, Παρασκευή, η τοπική Βουλή της πόλης-κρατίδιο του Βερολίνου θα συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα και να αποφασίσει αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως είναι η παρακολούθηση δημόσιων χώρων από βίντεο σε όλη την πόλη. Οι Πράσινοι έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους.

Oύτε το σοσιαλδημoκρατικό κόμμα (SPD) υποστηρίζει πάντως όλα τα -αυστηρότερα- μέτρα τα οπoiα προτείνονται από ορισμένους Χριστιανοδημοκράτες και η Αριστερά καλεί σε σύνεση και αποφυγή σπασμωδικών ενεργειών και της πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, όπως ήδη κάνει το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) της Bαυαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση