GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύρος ζητούσε 180.000 ευρώ από το ΙΚ για να κάνει επιθέσεις με φορτηγό

Ένας 38χρονος Σύρος συνελήφθη το Σάββατο στη Γερμανία με την κατηγορία ότι πρότεινε στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να δια...


Ένας 38χρονος Σύρος συνελήφθη το Σάββατο στη Γερμανία με την κατηγορία ότι πρότεινε στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να διαπράξει πολλές επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά έναντι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Στόχος του ήταν να διαπράξει επιθέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία ανέφερε η αστυνομία σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το σχέδιό του απείχε πάρα πολύ ακόμη από την υλοποίηση.

Ο ύποπτος προφυλακίστηκε χθες Κυριακή κατηγορούμενος για "χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", μια κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 10 χρόνια. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Σααρμπρίκεν, δεν διαπιστώθηκε καμία "συγκεκριμένη προετοιμασία" επίθεσης και για τον λόγο αυτόν δεν του ασκήθηκε δίωξη για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο 38χρονος είχε φτάσει στη Γερμανία στα τέλη του 2014 και ζήτησε άσυλο στη χώρα αυτή.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας αυτός είχε επικοινωνία, μέσω της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας Telegram, με κάποιον άλλον στη Συρία που "γνώριζε πώς να πάρει χρήματα από το ΙΚ για τη χρηματοδότηση" τρομοκρατικών ενεργειών. Ζητούσε από τους τζιχαντιστές το ποσό των 180.000 ευρώ προκειμένου να παγιδεύσει με εκρηκτικά πολλά φορτηγά, να τα ρίξει πάνω σε συγκεντρωμένα πλήθη και να σκοτώσει μεγάλο αριθμό "μη μουσουλμάνων", εξήγησε η εισαγγελία.

Στον συνομιλητή του στη Συρία ο ύποπτος ανέφερε ότι το κάθε φορτηγό θα του στοίχιζε 22.500 ευρώ και ότι θα περιείχε 400-500 κιλά εκρηκτικών.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας ενημερώθηκε από έναν πληροφοριοδότη και με τη σειρά της ειδοποίησε την αστυνομία του κρατιδίου Σάαρλαντ που τον συνέλαβε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο σπίτι του, στη συνοικία Μπούρμπαχ του Σααρμπρίκεν.

Από την έρευνα στο σπίτι του δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι υπήρχε κάποια άμεση, "συγκεκριμένη απειλή" για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία. Οι αρχές πάντως συνεχίζουν τις έρευνές τους, αναζητώντας τυχόν συνεργούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση