GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιράν: 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι στην κηδεία του πρώην προέδρου Ραφσαντζανί

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν σήμερα στην Τεχεράνη τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί στην τελευταία κατ...


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν σήμερα στην Τεχεράνη τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί στην τελευταία κατοικία του, δίπλα στον πατέρα της Ισλαμικής Επανάστασης, τον ιμάμη Χομεϊνί, του οποίου είχε διατελέσει στενός συνεργάτης. Επίσης, το 2009 ήταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που τερματίστηκε βίαια από τις αρχές. 

Σύμφωνα με τις αρχές της Τεχεράνης, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του, που ήταν η πιο πολυπληθής στο Ιράν μετά την κηδεία του ιμάμη Χομεϊνί το 1989.

Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί ενταφιάστηκε στο μαυσωλείο του Αλί Χομεϊνί, στη νότια Τεχεράνη, δίπλα στον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας (1979).

Το λευκό τουρμπάνι του πρώην προέδρου, που ήταν επίσης ιερωμένος, και μια φωτογραφία του τοποθετήθηκαν πάνω στο φέρετρό του, το οποίο μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα που προπορευόταν αργά του εντυπωσιακού πλήθους προς την κατεύθυνση του μαυσωλείου.

Η σημερινή ημέρα είχε κηρυχθεί αργία στο Ιράν, ενώ η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν δωρεάν προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να πάει στην κηδεία.

Σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του αγιατολάχ Ραφσαντζανί ευχαρίστησε τους Ιρανούς για τη μαζική προσέλευσή τους στην κηδεία, υπογραμμίζοντας πως «η εντυπωσιακή παρουσία του πληθυσμού αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα» υπέρ «της μετριοπάθειας και την ενότητας».

Σε μια σπάνια κίνηση οι ΗΠΑ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Ραφσαντζανί, παρότι αυτός ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979 και της ρήξης των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον. «Ο πρώην πρόεδρος Ραφσαντζανί ήταν ένα πρόσωπο πρώτης γραμμής καθ΄όλη την ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο θάνατος, προχθές Κυριακή, σε ηλικία 82 ετών, του ανθρώπου που κατείχε την πλειονότητα των πλέον υψηλών αξιωμάτων της χώρας του, μεταξύ των οποίων εκείνο του προέδρου (1989-1997), είναι ένα πλήγμα για τον νυν πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως και για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών.

Ο Ροχανί, ο οποίος εξελέγη το 2003 χάρη στην υποστήριξη του Ραφσαντζανί, ήταν στην πραγματικότητα προστατευόμενός του και θα διεκδικήσει τον Μάιο μια δεύτερη τετραετή θητεία, αυτή τη φορά χωρίς την καθοριστική υποστήριξη και τα δίκτυα επιρροής αυτού του μετριοπαθούς και πραγματιστή συντηρητικού.

Ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ αναμένεται να ορίσει τον αντικαταστάτη του στο συμβούλιο το οποίο έχει κυρίως καθήκον να συμβουλεύει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν.

Η πολιτική κατεύθυνση του νέου επικεφαλής θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ισορροπία των δυνάμεων στο εσωτερικό των θεσμών, την πλειονότητα των οποίων ελέγχουν οι συντηρητικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση