GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεταμορφώνοντας μια κοινότητα με τα προγράμματα της ActionAid

Οι ζωές των ανθρώπων στην κοινότητα Ουνταϊαπούρ στο Νεπάλ έχουν αλλάξει για πάντα χάρη στην ActionAid. Μετά από 10 χρόνια δράσης, το ...


Οι ζωές των ανθρώπων στην κοινότητα Ουνταϊαπούρ στο Νεπάλ έχουν αλλάξει για πάντα χάρη στην ActionAid. Μετά από 10 χρόνια δράσης, το έργο της ολοκληρώθηκε. Με τη στήριξη 724 Αναδόχων Παιδιού από την Ελλάδα και την Κύπρο και χάρη στα προγράμματα της ActionAid, χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού, η ActionAid πραγματοποιεί αναπτυξιακά έργα και προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε όταν πια αποχωρήσει, οι κάτοικοι να μπορούν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Το Νεπάλ είναι μια πολύ φτωχή, ορεινή χώρα της Ασίας και οι κάτοικοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες. Περίπου τo 45% των γυναικών και το 25% των ανδρών άνω των 15 ετών δεν γνωρίζουν γραφή κι ανάγνωση. Όμως, στην κοινότητα Ουνταϊαπούρ, χάρη στα προγράμματα της ActionAid, το 97% των παιδιών σχολικής ηλικίας – κορίτσια και αγόρια – πηγαίνουν στο σχολείο, μια τεράστια αύξηση, καθώς το 2007, το ποσοστό εγγραφής βρισκόταν στο 52,2%.

Επιπλέον, το 75% των παιδιών συνεχίζει πια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόνο το 6,42% συνέχιζε στο παρελθόν.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία οφείλεται στην κινητοποίηση από την ActionAid των Συλλόγων Γονέων και Εκπαιδευτικών και των Σχολικών Επιτροπών που μαζί πέτυχαν να καταργήσουν τα δίδακτρα στα σχολεία της περιοχής. Οφείλεται, επίσης, στη συστηματική δουλειά ώστε να συμφωνήσουν οι γονείς να στέλνουν και τα κορίτσια τους στο σχολείο. Έτσι, 14.262 μαθητές πηγαίνουν πια σε σχολεία που είναι δωρεάν.

Επιπλέον, η ActionAid οργάνωσε περισσότερες από 1.000 γυναίκες σε ομάδες αλφαβητισμού και ενδυνάμωσης ενηλίκων και έτσι μέσα από την εκπαίδευση πίστεψαν στον εαυτό τους και άρχισαν να διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Το αποτέλεσμα ήταν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας να πέσουν κάτω του 5%, τη στιγμή που περίπου το 22% του πληθυσμού του Νεπάλ θεωρεί τη βία κατά των γυναικών δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες απέκτησαν φωνή στις αποφάσεις για τα κοινά και έτσι το ποσοστό συμμετοχής τους σε τοπικές επιτροπές αυξήθηκε από το 5% στο 50%.

Σε μια χώρα που το 40,5% των παιδιών κάτω των 5 ετών είναι λιποβαρές, η ActionAid στηρίζει συστηματικά τις οικογένειες, ώστε να αποκτήσουν περισσότερο εισόδημα για να εξασφαλίσουν επαρκή και θρεπτική τροφή. Στην κοινότητα Ουνταϊαπούρ, περίπου 2.000 γυναίκες οργανώθηκαν χάρη στην ActionAid σε συνεταιρισμούς, εκπαιδεύτηκαν και, μέσω προγραμμάτων αποταμίευσης και μικροπίστωσης, απέκτησαν εισόδημα. Επιπλέον, 625 οικογένειες χωρίς γη στο όνομά τους, διεκδίκησαν και απέκτησαν γη που δικαιούνταν.

H ActionAid εστίασε και στην υγεία και την υγιεινή και έτσι χάρη σε δράσεις ενημέρωσης, οι κάτοικοι απέκτησαν πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα και σε δωρεάν φάρμακα από τα δημόσια κέντρα υγείας.

Η ActionAid αποχώρησε από την κοινότητα Ουνταϊαπούρ με πολλές νίκες χάρη στην ενδυνάμωση των κατοίκων της, κάνοντας έτσι τον κόσμο λίγο καλύτερο. Καθώς, όμως, οι άνθρωποι στο Νεπάλ εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την αδικία, η ActionAid συνεχίζει τη δράση της στις κοινότητες Ντότι και Μπαγιούρα, τις οποίες θα στηρίξουν Ανάδοχοι Παιδιού από την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε οι κάτοικοί τους να δουν κι εκείνοι τη ζωή τους να βελτιώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση