GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα – Τι λέει για την επιδημία το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αύξηση των κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα παρουσιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, και το ΚΕΕ...


Αύξηση των κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα παρουσιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, και το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί και ενημερώνει το κοινό για την επιδημία.
 Όπως σημειώνει επίσης, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.
Η ταλαιπωρία του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει από μία έως 10 ημέρες και τα συμπτώματα διαρκούν 24-48 ώρες
Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.
Να σημειωθεί ότι η γαστρεντερίτιδα χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά, ενώ τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.
Επίσης, για να μειωθεί η μετάδοση πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής στο σπίτι και στον χώρο εργασίας (συχνό και καλό πλύσιμο χεριών, αερισμός των χώρων κ.τ.λ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση