GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεκάδες προβλήματα στην Κρήτη από την κακοκαιρία

Αν και αναμενόμενη, ομολογουμένως μεγάλη έκπληξη προκαλεί η όλη εξέλιξη της κακοκαιρίας σε ολόκληρη την Κρήτη. Η σφοδρή χιονόπτωση που πλ...


Αν και αναμενόμενη, ομολογουμένως μεγάλη έκπληξη προκαλεί η όλη εξέλιξη της κακοκαιρίας σε ολόκληρη την Κρήτη. Η σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει το νησί έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις ορεινές περιοχές του νησιού αλλά και στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της Κρήτης. Η κίνηση σε πολλά σημεία έχει διακοπεί εντελώς, ενώ σε άλλα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του νησιού με τα συνεργεία της ΔΕΗ να τρέχουν και να μη φτάνουν. Έκκληση απευθύνουν οι κάτοικοι στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος. Στην περιοχή ζουν ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη γρήγορης αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η κακοκαιρία όπως ήταν αναμενόμενο έφερε και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με αρκετές περιοχές στην πόλη του Ηρακλείου, όπως η Αγία Αικατερίνη, αλλά και στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι και χωριά της ενδοχώρας όπως η Επισκοπή Πεδιάδος, o Προφήτης Ηλίας και η Κασταμονίτσα να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάτοικοι επικοινώνησαν με το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ για να ενημερωθούν ότι η αποκατάσταση των βλαβών θα πάρει ώρες καθώς τα συνεργεία ... τρέχουν και δεν φτάνουν.

Εξ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων κλειστά αναμένεται να είναι τα σχολεία της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά και αυτά του δήμου Ηρακλείου.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, η πολύ ψυχρή αέρια μάζα έχει ήδη αποκατασταθεί και στην Κρήτη προκαλώντας έντονη χιονόπτωση ακόμη και στις παράκτιες περιοχές του νησιού.  Τα φαινόμενα της χιονόπτωσης φαίνεται ότι θα συνεχίζουν να μας επηρεάζουν μέχρι και τις βραδινές  ώρες με πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων σε ολόκληρη την Κρήτη. Η σταδιακή υποχώρηση της ψυχρής αέριας μάζας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής προς τις πρωινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται να προκαλέσει και τη σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

Για την Δευτέρα αναμένεται να διατηρηθούν λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ βελτιωμένη θα είναι η εικόνα του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης.

Την ίδια ώρα που εκδηλώνονται αυτά τα έντονα φαινόμενα στην Κρήτη ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται στις ακτές της Αφρικής , το οποίο αναμένεται να μετακινηθεί από την Δευτέρα το απόγευμα προς την Κρήτη προκαλώντας πιθανά σημαντικές βροχοπτώσεις σε ολόκληρο το νησί. Νεώτερα για το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα έχουμε από αύριο Δευτέρα.

Ηράκλειο

Κλειστά τα σχολεία αύριο στην ενδοχώρα

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο αντιπεριφερειάρχης παιδείας Γιώργος Τερζάκης η ενδοχώρα του νομού πλήττεται από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές να παραμείνουν κλειστά. Επίσημες ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδόσει ο δήμος Βιάννου, ο δήμος Χερσονήσου και ο δήμος Μαλεβιζίου.

Στην περίπτωση του δήμου Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βλαχάκης προσπαθεί να σχηματίσει εικόνα της κατάστασης προκειμένου να ληφθεί η απόφαση.

Κλειστοί δρόμοι

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο ολόκληρου του νησιού.  Στο νομό Ηρακλείου τα οδικά δίκτυα ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς με τα γκρέιντερ να δίνουν μάχη με τη χιονόπτωση. Μεγάλο είναι το πρόβλημα σε περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα, η Επισκοπή και Αρκαλοχώρι

Ανοιχτό το κέντρο υποδοχής αστέγων

Λόγω της κακοκαιρίας ανοιχτό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το κέντρο υποδοχής αστέγων όλο το 24ωρο προκειμένου να υποδεχτεί άστεγους συμπολίτες μας.

Οροπέδιο - Ανώγεια

Αποκλεισμένο είναι από νωρίς το πρωί το Οροπέδιο Λασιθίου με το χιόνι να έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα Ανώγεια με τη γκρέιντερ να δίνουν μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Χανιά

Η χιονόπτωση, εκτός από την πόλη των Χανίων, συνεχίζεται σε όλο το Νομό σε έντονο βαθμό. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων του Νομού επιχειρούν, με τα συνεργεία τους, να κρατήσουν το επαρχιακό δίκτυο ανοιχτό.

Ωστόσο, η ένταση της χιονόπτωσης παραμένει ισχυρή σχεδόν σε όλο το Νομό, και οι πολίτες που μετακινούνται με οχήματα παρακαλούνται να σταματήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση μέχρι να περάσει το φαινόμενο, ακόμα και εντός πόλεως, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες και σχεδόν απαγορευτικές.

Οι μετακινήσεις από Χανιά προς Κεραμειά, και από Χανιά προς Ακρωτήρι είναι επίσης ιδιαίτερα απαγορευτικές. Γίνονται προσπάθειες από τα συνεργεία να κρατήσουν το εθνικό οδικό δίκτυο ανοιχτό, από τη Γεωργιούπολη μέχρι το Καστέλι, αλλά οι κατολισθήσεις είναι συνεχόμενες, και χρειάζεται απόλυτη προσοχή στις μετακινήσεις.

Οι πολίτες παρακαλούνται να σεβαστούν τις οδηγίες προστασίας τους μέχρι νεωτέρας. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και των Δημάρχων Χανίων, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία του νομού για αύριο Δευτέρα 9. 

Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις

Ο Δήμος Κισσάμου συνιστά στους Δημότες του να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, εξαιτίας της κακοκαιρίας, ειδικά προς τις ορεινές περιοχές της Κισσάμου (Έλος, Λίμνη, Στρόβλες, Αμυγδαλοκεφάλι, Κάμπος), αφενός για τη δική τους ασφάλεια, αφετέρου για να μην παρεμποδίζεται η εργασία των εκχιονιστικών μηχανημάτων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές και στους δρόμους που οδηγούν σε αυτές τις περιοχές.

Από αύριο Δευτέρα (9/1) οι μετακινήσεις θα γίνονται κανονικά, αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα έχουν καθαρίσει τις περιοχές.

 Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση