GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Νίκος Αναστασιάδης, για το Κυπριακό...

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το κρατικό Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακ...


Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το κρατικό Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα πάει καλά η σημερινή ημέρα των συνομιλιών, δήλωσε: «Θα εργασθούμε εντατικά με την ελπίδα να καταλήξουν οι συνομιλίες με θετικά αποτελέσματα».
Κατά το τριήμερο θα γίνονται, υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αϊντα, δύο γύροι συναντήσεων, ο ένας το πρωί και ο άλλος το απόγευμα. Σήμερα θα συζητηθούν, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι: Οικονομία - ΕΕ, χρηματοδότηση - εφαρμογή της λύσης και εδαφικό με υποβολή χαρτών.
Για της 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις υπό τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες. Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε πως, επί του παρόντος, στη διάσκεψη θα μετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι κοινότητες και εκπρόσωπος της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ,  ο Κύπριος Πρόεδρος φέρεται να είναι έντονα ενοχλημένος από τη διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου για το περιουσιακό, το οποίο επέδωσε χθες στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και, σύμφωνα με το ΡΙΚ, φέρεται να γνωστοποίησε στους αρχηγούς των κομμάτων που τον συνοδεύουν, την απόφασή του να μην τους ενημερώνει με έγγραφα.
Τη διαρροή καταδίκασαν με δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καθώς ο πρόεδρος των Οικολόγων-Κοινωνίας των Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
"Η Γενεύη τελευταία ευκαιρία"
Ως την «τελευταία ευκαιρία» για τη λήξη της τουρκικής κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού θεωρεί το μεγαλύτερο τμήμα του βελγικού Τύπου την εξελισσόμενη διάσκεψη της Γενεύης.
Σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου» η βελγική εφημερίδα «De Tijd» εκτιμά ότι το κλειδί της λύσης έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διερωτάται κατά πόσον ο Τούρκος Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να φτάσει σε έναν συμβιβασμό. Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη θεωρεί από την πλευρά της την συμφωνία η «De Morgen», σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Κρίσιμη εβδομάδα για την επανένωση της Κύπρου». Επισημαίνεται ότι για πολλούς είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο σημειώνεται πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να υπάρξει μια ακόμα αποτυχία, καθώς και στις δύο κοινότητες υπάρχουν πρόσωπα ή και κόμματα που έχουν κάθε συμφέρον να διαιωνίζεται το σημερινό αδιέξοδο, ενώ για να έχουν αίσια έκβαση οι συνομιλίες πρέπει να ξεπεραστούν ιδιαίτερα ακανθώδη ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας-εγγυήσεων.
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, μια ενωμένη Κύπρος θα δώσει ισχυρή ώθηση στην Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις συμβάλλοντας και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η προοπτική αρμονικής συνύπαρξης και ομαλής συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων, δηλαδή χριστιανών και μουσουλμάνων, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα, παρατηρεί η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση