GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από την κακοκαιρία που αναμ...


Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ημέρες την Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

«Το κύριο μέλημα και ο σχεδιασμός μας είναι οι βασικοί κεντρικοί άξονες, οι κεντρικοί δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο, το οποίο έχουμε εκπονήσει, προβλέπει κάθε διεργασία η οποία πρέπει να γίνει ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Είμαι βέβαιος και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

«Σε περίπτωση εγκλωβισμού αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο αυτοκίνητο, αν μπορέσει να μετακινηθεί στο δεξιό μέρος του δρόμου και να καλέσει σε βοήθεια, είτε το 100 -Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία, είτε το 199 -Πυροσβεστική», υπενθύμισε ο γγ Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν οδηγίες αυτοπροστασίας μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr.

Αλλά και η Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα πιθανά προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, έχει αναρτηθεί ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), που περιλαμβάνει οδηγίες προστασίας κατά την οδήγηση, όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα (https://goo.gl/tEJlKh).

Παράλληλα, παρέχεται άμεση ενημέρωση για τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν, από ΟΤΑ Α’ βαθμού και άλλους φορείς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (https://goo.gl/zNV3UH), για τη φιλοξενία και την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος, η οποία είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο ευθύνης της. Στο ίδιο πλαίσιο, τις προσεχείς ώρες θα τεθούν σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, και θα παραμείνουν έτοιμες, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να συνδράμουν με προσωπικό και μηχανήματα.

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες των δήμων ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας.

Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, στις 7 το πρωί, για την προστασία των αστέγων από το ψύχος θα μείνουν ανοιχτές πέντε θερμαινόμενες αίθουσες.

Συγκεκριμένα ως καταφύγιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες θα λειτουργήσουν οι αίθουσες:

1) Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 και Άστρους , 2105140877

2) Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28) τηλ. 210 9232044

3) Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12), τηλ. 210 7222590, 210 7216707

4) Λέσχη Φιλίας (Πανόρμου και Βαθέος) 210- 6459890, 210 6451870

5) Λέσχη Φιλίας πλ. Αμερικής (Τελέστου 4)τηλ 210-8646481

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης, που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για τους διαθέσιμους χώρους, ενώ θα εφοδιάζουν τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.

Παράλληλα με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ανοιχτοί από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου μέχρι και την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου για τη φιλοξενία άστεγων θα παραμείνουν οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο.

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων, και κυρίως των αστέγων. Από σήμερα Πέμπτη έως και τη Δευτέρα και κατά τις ώρες 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, θα είναι ανοιχτά το 4ο και το 5ο Παράρτημα ΚΑΠΗ στις οδούς Γρ. Λαμπράκη 42, και Αλεξανδρείας 27 αντίστοιχα. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν παράλληλα με το Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (από τις 5 το απόγευμα έως το πρωί της επομένης ημέρας στις 11) και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (από τις 10:30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα).

Το αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του 300 τόνους αλάτι αποχιονισμού και έχει ήδη προχωρήσει στη διανομή 2.000 σάκων με αλάτι σε νοσοκομεία, εκκλησίες και ευαγή ιδρύματα καθώς και στον ανεφοδιασμό 50 προκαθορισμένων σημείων, σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη, οι 40 Εκκλησιές, η Τριανδρία και η Άνω Τούμπα, για χρήση από τους δημότες.

Παράλληλα τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα έξι ειδικά οχήματα (αλατιέρες), τα δύο εκ των οποίων είναι εφοδιασμένα με αποχιονιστικές λεπίδες, καθώς και 15 βυτιοφόρα με αλατόνερο και ένα μικρότερο όχημα άμεσης επέμβασης. Τα οχήματα θα επεμβαίνουν κατά περίπτωση σε όλη την έκταση των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όσοι έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στο 2313 318200.

Στο μεταξύ ο δήμος Θέρμης ανακοίνωσε ότι για όσους αναζητούν ένα ζεστό χώρο φιλοξενίας, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή τα ΚΑΠΗ του δήμου στη Θέρμη, τα Βασιλικά και το Πλαγιάρι θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το Κέντρο Υγείας Θέρμης θα φιλοξενεί όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο 2313 310800. Επίσης οι δημότες θα μπορούν να καλούν στον αριθμό 6985 753957, σε όποιες περιπτώσεις κρίνουν ότι χρειάζεται η συνδρομή του δήμου (στέγαση, θερμαινόμενοι χώροι κλπ).

Από την πλευρά του ο δήμος Δέλτα γνωστοποιεί ότι έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και τα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα και τα ΚΑΠΗ θα παραμένουν ανοιχτά σε 24ωρη βάση με ανοιχτούς για το κοινό θερμαινόμενους χώρους. Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης ο δήμος Δέλτα είναι έτοιμος να διαθέσει και τα κλειστά γυμναστήρια. Θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας και οι πολίτες μπορούν για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310 796117.

Ο δήμος Παύλου Μελά εξάλλου, ενημερώνει ότι σήμερα και αύριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοικτά, συνολικά 9 ΚΑΠΗ στις Δημοτικές Ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας καθώς και το Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου έγινε σύσκεψη του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας και αποφασίστηκε η λειτουργία σε 24ωρη βάση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Οι πολίτες θα μπορούν για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310 688514. Παράλληλα, ο δήμος Ωραιοκάστρου ενημερώνει ότι θα είναι ανοικτές από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης έως και το βράδυ της Κυριακής (καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου) όλες οι αίθουσες των ΚΑΠΗ του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου καθώς επίσης οι αίθουσες των κοινοτικών καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και ζητείται η συνεργασία τους για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στις τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 – 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση