GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βίτσας: Ανοικτή η σύγκρουση με τον εθνικισμό και τον ρατσισμό

«Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι η βάση του ναζισμού ιδεολογικά, πολιτικά, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής. Και, δυστυχώ...


«Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι η βάση του ναζισμού ιδεολογικά, πολιτικά, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής. Και, δυστυχώς, αναγκάζομαι να πω είναι και όχι ήταν γιατί αυτή η σύγκρουση παραμένει στα χρόνια μας ανοιχτή», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση μνήμης για τους 50.000 Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως παραμένει η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, που δεν παραγράφεται, όπως παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα των αποζημιώσεων των Ελλήνων Εβραίων. «Με τη σημερινή μας παρουσία δηλώνουμε ένα μεγάλο "παρών" στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με συστηματικές και απάνθρωπες διώξεις και εξοντώσεις από τους Ναζί», είπε στην ομιλία του ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Συγχρόνως, όμως, υπογραμμίζουμε πως έχουμε διαλέξει πλευρά στην ανοιχτή σύγκρουση. Είμαστε με τον άνθρωπο, είμαστε με τη ζωή, είμαστε με τις αξίες της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης, τον αλληλοσεβασμό, αξίες που συγχρόνως είναι στη βάση του πραγματικού πατριωτισμού».

Αναφέρθηκε στην εξόντωση των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ήταν η μαζικότερη εκδήλωση αντισημιτισμού στα Βαλκάνια, και στο πως η Ισραηλιτική Κοινότητα κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να είναι σήμερα «μια ζωντανή πραγματικότητα που επηρεάζει και επηρεάζεται από την όλη κοινωνική ζωή της πόλης». Έκανε αναφορά στο "ναζιστικό μόρφωμα" της Χρυσής Αυγής και για τη σημερινή εποχή παρατήρησε:

«Ζούμε σε μια περίπλοκη και αντιφατική εποχή, σε ένα σταυροδρόμι της Ιστορίας. Παλιές αντιθέσεις αναβιώνουν, η δημοκρατία ενάντια στο φασισμό, το κοινωνικό συμφέρον ενάντια στο συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική και κοινωνική δράση ενάντια στην ιδιώτευση και την ατομική συμφεροντολογική αλαζονεία, ο πατριωτισμός και ο πατριωτικός διεθνισμός ενάντια στο ρατσιστικό εθνικισμό. Είναι η περίοδος που ο καθένας και η κάθε μία διαλέγει πλευρά. Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού και των διαφόρων μορφωμάτων του. Είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει σήμερα και η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ευρώπη».

Σχετικά με την εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε: «Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς από εκείνη την εποχή και αναφέρομαι στην εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών. Η κυβέρνηση μας, έβαλε το θέμα στο τραπέζι με πολύ σαφή τρόπο και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που δεν συμψηφίζεται και που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας. Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει παραγραφή. Είναι μια εκκρεμότητα που η τακτοποίηση της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη. Μέσα σε αυτή την εκκρεμότητα, αλλά και αυθύπαρκτα, παραμένει το ζήτημα των αποζημιώσεων των Ελλήνων Εβραίων, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της ελληνικής Βουλής το καλοκαίρι του 2016».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση