GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό στην κατάθεση χαρτών

Το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από την κάθε πλευρά βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συ...


Το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από την κάθε πλευρά βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που είναι σε εξέλιξη στη Γενεύη.

Ραγδαία εξέλιξη θεωρείται η παρέμβαση, χωρίς απάντηση, που έκανε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, για την παράδοση χαρτών στο Κυπριακό. 

Ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν έστειλε επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη,  εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Οζγκιουργκιούν καλεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, ζητεί να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Ο κ. Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει το απόγευμα χάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι αρχηγοί των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων κάλεσαν τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να αποσύρει τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά κριθεί απαράδεκτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς θα προνοεί ποσοστό 28,2% για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και επιστροφή 91.000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και ποσοστό ακτογραμμής 50,4%.

Αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελβετική πόλη, η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση