GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξυδάκης: Να γίνει συζήτηση στη Βουλή για επιστροφή στη δραχμή

Ζήτημα επιστροφής στη δραχμή ανοίγει εκ νέου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στα «αγκάθια» με τους θεσμούς...


Ζήτημα επιστροφής στη δραχμή ανοίγει εκ νέου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στα «αγκάθια» με τους θεσμούς. 

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία»».

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε», είπε ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

«Είχαμε δραχμή και πριν από το ευρώ. Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επέρριψε ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε σε άλλους λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».

 

Νέα παρέμβαση Ξυδάκη στο facebook: "Περί δαιμονίων"

"Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Ελληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο."

 

Πυρ από παντού κατά Ξυδάκη

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΧΑ, Νίκου Ξυδάκη, να έρθει στη Βουλή το θέμα της επιστροφής στη δραχμή. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, προκαλώντας αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο.

«Δεν μπορεί να συζητάνε οι άνθρωποι στα καφενεία ή στα σπίτια τους και να μην γίνεται στη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε η οποιαδήποτε κουβέντα, εγώ είχα πει μια κουβέντα με ιστορικό βάθος: "και επί δραχμής, η Ελλάδα μεγαλούργησε"», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτώμενος εάν είναι μια καλή στιγμή για τη σχετική κουβέντα, επικαλέστηκε τις απόψεις Σόιμπλε: «Άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις; "Εγώ δεν κουβεντιάζω"; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δήλωση - πρόταση του Νίκου Ξυδάκη. «Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να έχει κάνει τέτοιες θυσίες με πόνο και προσπάθεια, για να φτάσουμε μέσα σε δυο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τολμάει ένα στέλεχος της κυβέρνησης να λέει ότι όλες οι θυσίες μπορεί να πάνε χαμένες», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Να εξηγήσουν τι κάνουν και τι μπορούν να κάνουν. Αν δεν μπορούν, να προχωρήσουν σε εκλογές. Δεν έχουν δικαίωμα να ρίξουν την πατρίδα στην άβυσσο της αβεβαιότητας», είπε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη ; Τι συμβαίνει; Που το πάνε; Τι σχεδιάζουν;», διερωτήθηκε μέσω Twitter o τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

"Επτά χρόνια πόνου"

«Έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Η δήλωση, η οποία έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο, λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της», είπε σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις του.

«Το νόημα είναι, αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό: πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. 

Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης. 

Ερωτηθείς για το εάν εκ των υστέρων και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν θεωρεί "λάθος" το χρονικό σημείο το οποίο επέλεξε για να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις, είπε ότι «μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς, όμως νομίζω ότι κάθε στιγμή πρέπει να έχουμε την παρρησία και να πληρώνουμε το κόστος, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του». «Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία. Επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε», πρόσθεσε.

Δημ: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; Ή επανέρχεστε σε παλαιότερη θέση του κ. Τσίπρα "ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;"

Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός

Δημ. Με ευρώ; 

Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ.

Δημ: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής.

Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ.

Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία. Αυτό είναι το βήμα. Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.

Δημ: Σας ασκήθηκαν πιέσεις; 

Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση