GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιες δαπάνες με πλαστικό χρήμα δε θα μετράνε για το αφορολόγητο

Τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης, περιλαμβάνοντ...


Τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης, περιλαμβάνονται ενδεικτικά μεταξύ των δαπανών που θα εξαιρούνται από εκείνες που θα χτίζουν το αφορολόγητο μέσω του «πλαστικού χρήματος».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και η εξαίρεση των δαπανών θα κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Γι' αυτόν τον λόγο, έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους, αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Παράλληλα, στις βασικές κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να έχουν μείωση φόρου, θα συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, για να καλυφθούν περαιτέρω οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτοί θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναμένονται ακόμα διευκρινίσεις αναφορικά με το πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρίζεται κάθε πληρωμή μέσω τραπέζης, στο ΑΦΜ του φορολογουμένου που την έκανε.

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει επεκταθεί το σύστημα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές δαπάνες να γίνονται αναγκαστικά με μετρητά, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει για δαπάνες που κάνουν σύζυγοι. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει:

-Υποχρεωτικά οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 2017. Διαφορετικά, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
20% για εισόδημα από 30.000,01. Το ανώτατο όριο αποδείξεων που απαιτεί η εφορία ανεξαρτήτως εισοδήματος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

-Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικά μέσα, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.000 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει 600 ευρώ, θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 400 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 88 ευρώ (400x22%).

-Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνονται με «πλαστικό χρήμα» εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Οι μειώσεις φόρου θα συνεχίσουν να ισχύουν εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση