GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Αγριεύουν" οι αγρότες: Πού έχουν στηθεί τα μπλόκα

Κλειστή παραμένει μέχρι και αυτήν την ώρα, από τις 12 το μεσημέρι, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, ενώ στο σ...


Κλειστή παραμένει μέχρι και αυτήν την ώρα, από τις 12 το μεσημέρι, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, ενώ στο σημείο επιστρέφουν οι δυνάμεις αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που επιχείρησαν να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σημεία, μέσω άλλων παρακαμπτηρίων οδών και τους σταμάτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν αγρότες και κτηνοτρόφους που κινούνταν προς τον Προμαχώνα στα εξής σημεία: κάτω από τη γέφυρα του Στρυμόνα, στο Πετρίτσι, αλλά και στην Εγνατία οδό, στο ύψος των λουτρών, όπως επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγρότης Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι στο χρονικό διάστημα 15.00-17.00 έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία οδό, αλλά πεζή και όχι με τα τρακτέρ τους, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις δεν το επέτρεψαν.

Τονίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι να φτάσουν στον Προμαχώνα όχι για να αποκλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αργότερα γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να χαράξουν νέα στρατηγική, που πρόκειται να εφαρμόσουν πιθανόν τη Δευτέρα, αφού και αύριο αναμένουν ενίσχυση του μπλόκου τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών, αναγκάστηκαν να περάσουν τις μέρες και εβδομάδες, εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Πού έχουν στηθεί μπλόκα

Κλειστή παρέμεινε από τις 4 ως τις 6 το απόγευμα και στα δύο ρεύματα η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο κόμβο της Νίκαιας, μετά από αποκλεισμό που πραγματοποίησαν οι αγρότες.

Σήμερα έφτασαν στο μπλόκο κυρίως αγροτικά μηχανήματα από Καρδίτσα και Φάρσαλα, με τους αγρότες να δηλώνουν πως η ενίσχυση του μπλόκου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Οι αγρότες επιδιώκουν επίσης και τον συντονισμό των μπλόκων που στηρίζουν το πλαίσιο αιτημάτων της πανελλαδικής Επιτροπής του μπλόκου.

Μπλόκα υπάρχουν και στην περιοχή της Άρτας, όπου οι αγρότες έχουν κλείσει την εθνική οδό Ρίου - Ιωαννίνων στον Άγιο Δημήτριο.

Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας στις 19:30 το απόγευμα, κατά την οποία θα οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα.

«Οι όποιες πιέσεις ασκούνται ήδη από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων να μην κατευθυνθούμε με τα τρακτέρ μας σε συγκεκριμένα σημεία, δεν θα ανακόψει την ορμή μας», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στήσουμε τα μπλόκα μας όπου εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κρίνουμε ότι πρέπει να στηθούν». Υπενθύμισε ότι οι αγρότες της Καστοριάς, αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου, το πιο πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση