GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα δίωξη κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου

Μια ακόμη ποινική δίωξη για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνά...

Μια ακόμη ποινική δίωξη για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.
Ο επιχειρηματίας, που είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson, διώκεται τώρα για τα αντισταθμιστικά της προμήθειας των 20 μεταφορικώνελικοπτέρων τύπου ΝΗ90από την Κοινοπραξία ΝΗ Industriesγια τον ελληνικό στρατό.
Η δίωξηπου ασκήθηκε αφορά στο αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και στρέφεται κατά του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ, Σπύρου Τραυλού, καθώς και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.
Για ηθική αυτουργία στην απιστία διώκονται ο Θωμάς Λιακουνάκος, πρόεδρος της εταιρείας SONAK και ο διευθύνων σύμβουλος αυτής, Ηλίας Αρκουμανέας.
Η δικογραφία απεστάλη καιστην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου,προκειμένου να διαβιβαστείστη Βουλή,ώστε ναδιερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ακόμη κι αν προκύψουν βέβαια βάσει του νόμουπερί ευθύνης υπουργών, αυτές έχουν παραγραφεί.
Τα αντισταθμιστικά
Η προκαταρκτικήέρευνα ξεκίνησε μετά τα στοιχεία της επίμαχης σύμβασης που έστειλε στις αρχές το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από αυτή πρόεκυψαν όροι, κατά τους εισαγγελείς, δυσμενείς για το δημόσιο, καθώς μείωναν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα πουθα έπρεπε η προμηθεύτρια εταιρεία να υλοποιήσει.
Όπως διαπιστώθηκε, η ονομαστική αξίατων εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτωνδεν υπερέβαινε τα 6 εκατ. ευρώ κι έτσι η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωσηπαροχής αντισταθμιστικώνονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ενώ η σύμβαση προέβλεπεαναπροσαρμογή της ανά τετραετία, αυτή έγινετο δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα προγράμματαπου είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Λιακουνάκουπροέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένουσυστήματοςσυντονισμού πυρώνυποστήριξης για τον ελληνικόστρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησεπέραν της δεκαετίας,με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση