GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ορκίζεται σήμερα ο Τραμπ: Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ορκίζεται σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ - ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος πρόεδρος στην ιστορία τω...


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ορκίζεται σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ - ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, πριν καν αρχίσει τη θητεία του.

Η αστυνομία εκτιμά ότι συνολικά 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, θα συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για την τελετή, η οποία περιλαμβάνει την ορκωμοσία στα σκαλιά του Καπιτωλίου και την παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο υπό το βλέμμα του συγκεντρωμένου πλήθους. 

Περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα κάγκελα, οδοφράγματα και απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρα ασφαλείας, αποκλείοντας μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Περίπου 30 οργανώσεις, που σύμφωνα με τους επικεφαλής τους θα συγκεντρώσουν σχεδόν 270.000 διαδηλωτές ή υποστηρικτές του Τραμπ, έχουν λάβει άδεια για να πραγματοποιήσουν πορείες ή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πριν, στη διάρκεια και μετά την τελετή ορκωμοσίας. Άλλοι διαδηλωτές αναμένεται να εμφανιστούν, χωρίς να έχουν άδεια.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας 

15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσινγκτον): Ο Τραμπ, ο Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, το κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν θα παραβρεθεί λόγω ασθενείας, παρόντες όμως θα είναι ο Τζίμι Κάρτερ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσινγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μια νεαρή σοπράνο, η 16χρονη Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00-24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00-18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση: Άνδρες, λευκοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί, ελάχιστες γυναίκες, ένας Αφροαμερικανός και κανένας Λατίνος

Την παραμονή της ορκωμοσίας του, ο Τραμπ επέλεξε χθες τον 15ο και τελευταίο υπουργό της κυβέρνησής του, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί και οι άνδρες, καθώς ελάχιστα μέλη της είναι Αφροαμερικανοί ή ασιατικής καταγωγής.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέθεσε στον πρώην κυβερνήτη της Τζόρτζια Σόνι Περντιού το υπουργείο Γεωργίας. Ο διορισμός αυτός θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπως ισχύει και για όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Επτά αξιωματούχοι δεν αποτελούν επισήμως μέλη της κυβέρνησης αλλά θεωρούνται ισόβαθμοι των υπουργών: μεταξύ αυτών, ο γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου και ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. Από τις θέσεις αυτές, κενή μένει μόνο εκείνη του επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του προέδρου.

Από τα 21 μέλη της διευρυμένης κυβερνητικής ομάδας του Τραμπ, οι 17 είναι άνδρες και από αυτούς μόνο ένας είναι Αφροαμερικανός, ο πρώην νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον. Δύο γυναίκες είναι ασιατικής και ινδικής καταγωγής, η Ελέιν Τσάο στο υπουργείο Μεταφορών και η Νίκι Χέλεϊ στον ΟΗΕ.

Από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, όλες οι κυβερνήσεις είχαν τουλάχιστον έναν Λατίνο υπουργό, όμως στην κυβέρνηση του Τραμπ δεν υπάρχει κανείς.

"Δεν είναι θέμα καταγωγής ή χρώματος του δέρματος" υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Σον Σπάισερ, ο επόμενος εκπρόσωποςτου Λευκού Οίκου, ο οποίος υπενθύμισε εξάλλου ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στον διορισμό συνολικά 5.000 αξιωματούχων.

Η διευρυμένη κυβέρνηση του Τραμπ περιλαμβάνει τρεις πολυεκατομμυριούχους, δύο απόστρατους στρατηγούς (Τζέιμς Μάτις στο υπουργείο Άμυνας και Τζον Κέλι στο Εσωτερικής Ασφάλειας), τρεις κυβερνήτες ή πρώην κυβερνήτες και τέσσερις βουλευτές ή γερουσιαστές.

Ένας άλλος στρατηγός θα έχει επίσης σημαντικό ρόλο, αλλά εκτός κυβέρνησης: ο Μάικλ Φλιν, που διορίστηκε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. Για τον διορισμό αυτό δεν απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση