GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Τα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα - ΦΩΤΟ

Με αμείωτη ένταση θα συνεχιστούν τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης...


Με αμείωτη ένταση θα συνεχιστούν τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από μεθαύριο Τετάρτη από τα δυτικά της Ελλάδας.

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και αναμένεται απόψε τη νύχτα να είναι κατά τόπους πιο πυκνές, ενώ η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από την Τετάρτη, αυτή τη φόρα και με βροχές, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Δεύτερα (09/01/2017) και αύριο Τρίτη (10/01/2017):

α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στην Αττική παροδικές χιονοπτώσεις από απόψε το βράδυ οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.

β. Παγετός κατά τόπους ισχυρός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

γ. Τοπικές καταιγίδες από απόψε το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι από απόψε το βράδυ στο Αιγαίο.

2. Την Τετάρτη (11/01/2017) και την Πέμπτη (12/01/2017):

α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης.

γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν. 

 

Αναλυτικά, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, «μέχρι αύριο το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετές και εκτεταμένες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν σοβαρό θέμα. Μάλιστα, επειδή οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα είναι κατά τόπους έντονες, όπως στο βόρειο Αιγαίο, αλλά και στην Εύβοια και τις Σποράδες. Χιόνια αναμένονται και σε Αττική, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, έως αύριο το απόγευμα».

Όπως σημείωσε ο κ. Λάλος στην Αττική, θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας απόψε. «Θα είναι αρκετές, κυρίως στα βόρεια του νομού, και όχι μόνο στα ορεινά αλλά κατά τόπους και στα πεδινά. Αναμένεται να διαρκέσουν έως αύριο το μεσημέρι και σταδιακά να αρχίσουν να περιορίζονται. Την Τετάρτη, δεν θα πέσουν χιόνια στα πεδινά του νομού, ενώ αναμένονται βροχές και ίσως καταιγίδες».

Από το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ελλάδας –εξαιρείται η Αθήνα- με τα φαινόμενα να πλήττουν κυρίως τη βόρεια Πελοπόννησο και βορειότερα, ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και νότια), το Αιγαίο και πιθανότατα, την Κρήτη. Υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρών, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχει χιονίσει, για παράδειγμα στη νότια Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη το μεσημέρι, οπότε σιγά - σιγά θα περιορίζονται στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

«Ο παγετός συνεχίζεται δημιουργώντας προβλήματα, για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν προλαβαίνει το θερμόμετρο να ανέβει πάνω από το μηδέν. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο από Τετάρτη και Πέμπτη στις νότιες και νοτιονατολικές περιοχές, και στην Αττική. Στην υπόλοιπη όμως, χώρα θα διατηρηθεί αρκετά χαμηλά, όχι ίσως τόσο χαμηλά όσο τις περασμένες μέρες».

 

Πού υπάρχουν προβλήματα

Κρήτη

«Μάχη» για να καθαριστούν οι δρόμοι στον ορεινό Μυλοπόταμο δίνουν τα μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης και του Δήμου Μυλοποτάμου, αλλά ακόμη και όταν τα καθάριζαν οι οδηγοί είχαν να αντιμετωπίσουν τον παγετό στο οδόστρωμα.

Σήμερα το πρωί περίπου 50 άτομα που είχαν διαμείνει το Σαββατοκύριακο στο οικοτουριστικό χωριό «Έναγρον» κοντά στην Αξό, αποκλείστηκαν από τους μεγάλους όγκους χιονιού που είχε καλύψει τον δρόμο προς τις εγκαταστάσεις του κτήματος.

Οι συνθήκες ψύχους, τόσο χθες όσο και σήμερα, είναι πρωτόγνωρες για τις περισσότερες περιοχές και είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί στην πόλη του Ηρακλείου η θερμοκρασία έπεσε στους -3 βαθμούς, στην Αλικαρνασσό στους -2 ενώ στο Οροπέδιο Λασιθίου καταγράφηκε θερμοκρασία - 16,5 βαθμούς Κελσίου.

   Εξαιτίας του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα χωρίς ευτυχώς σοβαρούς τραυματισμούς. Στην περιοχή της Κνωσού, λεωφορείο "δίπλωσε" και διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία. Επίσης, στον κόμβο της Καλλιθέας προς Σκαλάνι, "δίπλωσε" μια νταλίκα και ένα αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε και στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

   Ο παγετός είχε ακόμη ως αποτέλεσμα την ανατροπή επιβατικού αυτοκίνητου και την πτώση από γεφυράκι στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου Ηρακλείου ενώ σημειώθηκαν και άλλα τροχαία χωρίς ωστόσο σοβαρούς τραυματισμούς.

   Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των κατά τόπους δήμων προσπαθούν με γκρέιντερ και εκχιονιστικά μηχανήματα να αποκαταστήσουν τα όποια προβλήματα κυκλοφορίας υπάρχουν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

   Παράλληλα, οι Αρχές εφιστούν την προσοχή των οδηγών, καθώς ο παγετός καθιστά την οδήγηση άκρως επικίνδυνη. Καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ενώ στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο τα αυτοκίνητα τονίζουν πως πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

   Εξάλλου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ανακοίνωσε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία από 'Αγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο Λασιθίου και είναι αποκλεισμένα τα χωριά Ζένια, Αμύγδαλοι, Μέσα Ποταμοί, Έξω Ποταμοί. 

   Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στην Εθνική Οδό Σητείας - Αγίου Νικολάου από το Χαμέζι έως την Τουρλωτή και στην Εθνική Οδό Σητείας - Ιεράπετρας, από τις Λιθίνες ως τη Μαρωνιά και από τη Ζήρο έως τη Σητεία.

   Ακόμη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται κυκλοφορία από το Οροπέδιο Λασιθίου προς Ηράκλειο και εντός της περιοχής Οροπεδίου.

   Εξάλλου κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Βιάννου, Μαλεβυζίου, Χερσονήσου, Αρχανών- Αστερουσίων, Ηρακλείου Μινώα Πεδιάδας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνας, στο Δημο Οροπέδίου καθώς και σε Νεάπολη, Κριτσά και Κρούστα του δήμου Αγίου Νικολάου .

   Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν λειτουργούν σήμερα Δευτέρα όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών -ΚΔΑΠ του φήμου Ηρακλείου, καθώς και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Παλλιανής και Τεμένους, Βοήθεια στο σπίτι Παλλιανής, Βοήθεια στο Σπίτι Τεμένους, Αγίου Σύλλα, Γοργολαίνη, Φορτέτσας και μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας Γοργολαίνη .

   Κλειστοί, επίσης, είναι και οι παιδικοί σταθμοί ενώ ανοιχτό θα είναι και απόψε το Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού θα χρειαστούν φιλοξενία.


Σφοδρές χιονοπτώσεις σε Λέσβο και Χίο - ΦΩΤΟ

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από σήμερα το πρωί ολόκληρη τη Λέσβο, όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις 09:00 το πρωί, ενώ το έστρωσε ακόμα και στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα οδικά δίκτυα του νησιού, τα οποία έχουν μετατραπεί από τον παγετό σε πίστες παγοδρομίων.

Πολλές είναι και οι περιοχές στις οποίες έχουν γίνει διακοπές ρεύματος, ενώ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα δίκτυα ύδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να μην έχουν νερό.

Να σημειωθεί επίσης, ότι κλειστά θα παραμείνουν και αύριο όλα τα σχολεία του Νομού Λέσβου.

Δείτε τις φωτο:

Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο.


Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:

   - Χίου - Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.

   - Χίου - Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.

   - Χίου - Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση