GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γρίπη: Πώς την ξεχωρίζουμε από το κρυολόγημα και πώς την αντιμετωπίζουμε

Αγριεμένος φέτος ο ιός της γρίπης. Και αυτό όχι μόνον στη χώρα μας αλλά γενικά στην Ευρώπη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία πανευρωπαϊκά, φ...


Αγριεμένος φέτος ο ιός της γρίπης. Και αυτό όχι μόνον στη χώρα μας αλλά γενικά στην Ευρώπη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία πανευρωπαϊκά, φέτος υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από τον ιό της γρίπης, δηλαδή πολλοί άνθρωποι νοσούν αλλά και τα συμπτώματα είναι αρκετά βαρύτερα από το συνηθισμένο.

Πώς την ξεχωρίζουμε από το κρυολόγημα

Καταρχάς, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη γρίπη, που είναι μια μορφή ίωσης, από το κοινό κρυολόγημα. Αυτό δεν είναι εύκολο αφού τα συμπτώματα είναι περίπου ίδια.

Αυτό που διαφέρει είναι η ένταση των συμπτωμάτων (τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο βαριά) και η επιμονή τους (η γρίπη κρατά περισσότερο). Π.χ. ο πυρετός στη γρίπη είναι πιο υψηλός από ότι στο κρυολόγημα και κρατά περισσότερες μέρες. Αν λοιπόν ο πυρετός επιμένει, πρέπει να πάτε στο γιατρό. Επίσης το αίσθημα κακουχίας είναι πολύ πιο έντονο στη γρίπη.

Πώς να αναγνωρίσετε τη γρίπη

Η επιδείνωση της νόσου από γρίπη µπορεί να είναι ταχεία και µπορεί να παρατηρηθεί ακόµα και εντός 24ωρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα συμπτώματα αυτά:

Α. Συμπτώματα που υποδηλώνουν ανεπαρκή οξυγόνωση και καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια:

• ∆ύσπνοια κοπώσεως ή ηρεµίας, κυάνωση, αιµατηρά ή κεχρωσµένα πτύελα, θωρακικό άλγος και χαµηλή αρτηριακή πίεση

• Στα παιδιά, ταχύπνοια και εργώδης αναπνοή

• Υποξαιµία βάσει µέτρησης του κορεσµού του αίµατος σε οξυγόνο

Β. Συµπτώµατα και σηµεία που υποδηλώνουν επιπλοκή από τη γρίπη:

• ∆ιαταραχή του επιπέδου συνείδησης, λιποθυµία, ζάλη, λήθαργος, σπασµοί, συγχυτικά φαινόµενα, σοβαρή αδυναµία ή παράλυση.

Γ. Σοβαρή αφυδάτωση που εκδηλώνεται ως µειωµένη δραστηριότητα, ζάλη, ολιγουρία ή λήθαργος, ιδιαίτερα στα παιδιά.

∆. Παρατεταµένη διάρκεια συµπτωµάτων (π.χ. υψηλός πυρετός για περισσότερες από 72 ώρες) ή ενδείξεις δευτερογενούς βακτηριακής λοίµωξης σύµφωνα µε τα κλινικά ή/και εργαστηριακά δεδομένα.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κολλήσουν αλλά και να έχουν επιπλοκές από τη γρίπη

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

3. Χρόνια νεφροπάθεια

4. Νευρομυϊκά νοσήματα

5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

6. Λεχωίδες

7. Θηλάζουσες

8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2

9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

12. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό)

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διαπιστώνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περσινή περίοδο γρίπης, σύμφωνα με τα οποία από τα 255σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο τα 20 (7,84%) είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση