GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλαλούμ από το ξαφνικό μπλόκο του Τραμπ στους μουσουλμάνους

Σύγχυση, εκνευρισμό και πανικό προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκό...


Σύγχυση, εκνευρισμό και πανικό προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκόους επτά αραβικών χωρών, με αποτέλεσμα σε πολλούς ταξιδιώτες με πτήσεις με προορισμό πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών να μην επιτραπεί τελικά η είσοδος.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, όλοι οι μουσουλμάνοι, ακόμη και τουρίστες, “κλειδώνονται” έξω από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον για ένα ορισμένο διάστημα, με στόχο να προληφθεί η είσοδος ξένων «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών» στη χώρα στις ΗΠΑ.

«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», ήταν η δήλωση του Τραμπ μόλις έβαλε την υπογραφή στο αμφιλεγόμενο διάταγμα. «Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», πρόσθεσε.

Με το διάταγμα αυτό “παγώνει” για τουλάχιστον 3 μήνες η εισδοχή στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Το πάγωμα αφορά ακόμη και απλούς επισκέπτες.

Αλαλούμ και σφοδρές αντιδράσεις

Φυσικά, δε συμφωνούν όλοι με το... όραμα του Ντόναλντ Τραμπ. “Είναι μία ηλίθια, τραγική απόφαση που θα πλήξει τους Αμερικανούς πολίτες περισσότερο από εμάς ή οποιονδήποτε άλλο, γιατί δείχνει ότι αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαχειριστεί τους ανθρώπους, την πολιτική ή τις διεθνείς σχέσεις”, δήλωσε στο Reuters ο Νατζίντ Χαϊντάρι, που εργάζεται σε πετρελαϊκή εταιρεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, και έχει και αμερικανική υπηκοότητα.

Στο Κάιρο, δεν επετράπη η είσοδος σε πέντε Ιρακινούς και έναν άνδρα από την Υεμένη σε πτώση της EgyptAir με προορισμό τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Οι εν λόγω επιβάτες, που επρόκειτο να αλλάξουν πτήση για να μεταβούν στη Νέα Υόρκη, επανακατευθύνθηκαν σε πτήσεις με προορισμό τις πατρίδες τους, παρά το γεγονός ότι είχαν βίζες σε ισχύ.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι από την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ δεν εξαιρούνται ούτε οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, η οποία τους καθιστά μόνιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών!

Δικηγόροι από πολλές μεταναστευτικές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση σε αμερικανικό δικαστήριο εκ μέρους δύο Ιρακινών: ενός πρώην εργαζομένου για την αμερικανική κυβέρνηση και του συζύγου μίας πρώην εργολάβου. Αμφότεροι, σύμφωνα με τους μηνυτές, είχαν νόμιμες βίζες για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, όμως λίγες ώρες μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος προσήχθησαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Η ειδική σε θέματα μετανάστευσης δικηγόρος Μάνα Γεγκάνι, με έδρα το Χιούστον, δήλωσε στο Reuters ότι η ίδια και άλλοι δικηγόροι κατέγραφαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας καταγγελίες από ταξιδιώτες με φοιτητική και εργατική βίζα που δεν τους επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ και διετάχθησαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους με άλλες πτήσεις.

“Είναι άνθρωποι που έρχονται νόμιμα. Έχουν δουλειές εδώ και έχουν οχήματα εδώ”, δήλωσε η Γεγκάνι. “Απλά επειδή ο Τραμπ υπέγραψε κάτι στις 6 το απόγευμα χθες, τα πάντα παγώνουν ξαφνικά. Είναι τρομακτικό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση